САЩ обвиниха китайски хакери в кражба на данни за изследвания за коронавируса

От Вашингтон са категорични, че хакерите са действали със съдействието на китайското правителство

19:13 | 21 юли 2020
Обновен: 19:26 | 21 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ обвиниха двама китайски хакери, че са били наети от китайското правителство, за да откраднат терабайти данни с изследвания за коронавируса на компании от 11 държави, сред които са САЩ, Великобритания и Германия, съобщава Bloomberg.

Министерството на правосъдието на САЩ публикува обвинителния акт във вторник, който е срещу физическите лица Ли Сяаою и Дун Дзяджъ. От Вашингтон смятат, че двамата мъже са подкрепяни от Министерството на сигурността на Китай и че са направили успешен пробив в оръжейни системи и важни данни с медицински изследвания. 

„Ли и Дун, които са бивши състуденти в университета по електроинженерство в китайския град Чънду, са използвали техническото си образование, за да хакнат компютърните мрежи на различни жертви, сред които са фирми, чиято дейност включва високотехнологично производство, разработване на индустриално и медицинско оборудване, фармацевтични продукти и разработване на гейминг и образователен софтуер“, се посочва в обвинението.

Целта на хакерите е била да ударят компании, които са базирани в САЩ, Австралия, Германия, Япония, Белгия, Литва, Нидерландия, Южна Корея, Испания, Швеция и Великобритания, отбелязват от правосъдното министерство на САЩ.

В обвинителния акт се посочва още, че подсъдимите са откраднали търговски тайни, интелектуална собственост и друга ценна бизнес информация на стойност стотици милиони долара.

Обвиненията може да предизвикат допълнителна ескалация на напрежението между САЩ и Китай. Към момента двете страни са в обтегнати отношения заради статута на Хонконг, противоречия за произхода на пандемията от коронавируса и бъдещето на следващото поколение мрежи 5G.