Защо Борис Джонсън бави доклад за руска намеса във вътрешните дела на Великобритания?

Експерти очакват в доклада да има разкрития за дарения от богати руснаци за Консервативната партия на Джонсън

21:46 | 20 юли 2020
Обновен: 21:49 | 20 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg

Големият въпрос, който смая международните анализатори, е защо премиерът на Великобритания Борис Джонсън блокира публикуването на доклад за намеса на Русия в демократичните процеси на страната. Това се случи въпреки появилата се информация, че съдържанието в доклада не носи щети за правителството на Джонсън, съобщава Bloomberg.

Според двама души, които са запознати с доклада за руската намеса в изборите във Великобритания и шпионската дейност на Москва в страната, който е изготвен от парламентарната комисия по сигурността и разузнаването, няма разкрита информация, която може да разклати кабинета. Всъщност голяма част от експертите по разузнаване считат разкритията за остарели. Докладът трябваше да бъде публикуван през октомври миналата година, но вече стана ясно, че ще излезе този вторник.

Според една от версиите на събитията Джонсън е отменил публикуването на доклада, тъй като не е искал да получи обществено внимание тогавашният председател на парламентарната комисия Доминик Грийв – твърд противник на Brexit.

През декември във Великобритания се проведоха парламентарни избори, което допълнително забави процеса, така че британският премиер да може да номинира нови членове за парламентарната комисия. Усилията на Джонсън да избере приятелски настроен към правителството председател на комисията удариха на камък, след като бе избран не бившият министър на транспорта Крис Грейлинг, а изгоненият от управляващата Консервативна партия Джулиан Луис.

„В доклада е възможно да има информация за дарения от богати руснаци за Консервативната партия“, коментира Елизабет Шимпфьосл, автор на книгата „Богатите руснаци“. Дори и без огромни разкрития, Русия отново ще попадне в центъра на британския политически живот. Това се случва дни, след като британското правителство обвини Москва в опит да открадне важни данни от проучвания за откриването на ваксина срещу коронавируса. Впоследствие от Кремъл отхвърлиха обвиненията.