Регионът с най-голяма "хранителна несигурност" е засегнат от високите цени на храните

Нараства броят на хората в Южна Африка, Гана и Нигерия, които не могат да си позволят храна

19:06 | 20 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка:  Waldo Swiegers/Bloomberg
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Паническото пазаруване и ефекта на пандемията увеличават цените на хранителните стоки в големите икономики в Субсахарска Африка - регионът с най-голяма "хранителна несигурност" в света, пише Bloomberg.  

Данните за Южна Африка, Гана и Нигерия, публикувани миналата седмица, показват, че цените на хранителните продукти имат най-голям принос за основната инфлация.  

В Нигерия спадът на стойността на найрата ускорява инфлацията при хранителните стоки. Индексът на храните, който представлява повече от половината инфлационна кошница, се повиши с 15,2% през юни. 

Около 30% от домакинствата съобщават за тежка "хранителна несигурност" миналия месец заради липса на пари или други ресурси в сравнение с 5,9% в началото на 2019 г., сочи доклад на Националното статистическо бюро. 

Цената на внесените храни, като висококачествения ориз например, се повиши с 28% спрямо година по-рано, принуждавайки мнозина да променят менюто си.   

В Южна Африка националната карантина, продължила повече от 100 дни, също доведе до увеличаване на "хранителната несигурност". Кметът на най-големия град на Южна Африка, Йоханесбург, Джеф Макубо заяви, че почти един милион души в търговския хъб на страната ще се нуждаят от хранителна помощ заради ограниченията.  

47% от анкетираните в национално проучване за динамика на доходите - Coronavirus Rapid Mobile Survey, заявиха, че в домакинствата са с изчерпани пари за закупуване на храна през април. 

За сравнение този процент е бил 21% през изминалата година, сочи проучването. 

Инфлацията при храните е над два пъти по-висока от общата инфлация през юни, а сега наближава своя пик на фона на прогнозата за добра реколтата на царевицата, заяви Джефри Шулц, старши икономист в BNP Paribas. 

Стабилността се върна на хранителните пазари, тъй като двигателите на увеличенията на цените, като например паническото пазаруване, отшумяха, сочи доклад на Националната комисия по конкуренцията.