Китайският посланик във Великобритания заплашва страната със санкции

Отношенията между Лондон и Пекин са напрегнати, спорният въпрос е законът за националната сигурност на Хонконг

17:38 | 19 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британското правителство критикува противоречивия закон за националната сигурност в Хонконг и го нарича „ясно нарушение“ на автономията на Хонконг. Отношенията между Лондон и Пекин се обтягат, пише Die Zeit.

Китайският посланик в Обединеното кралство Лю Сяоминг заплаши британците с "решителна реакция", ако санкционират отделни китайски служители. „Те видяха какво се случи в САЩ. Санкционираха китайски служители, а ние после техните. Не искам да виждам  нещо подобно като „каквото ти на мен, това и аз на теб“ в китайско-британските отношения“, допълни той.

Премиерът Борис Джонсън определи закона за националната сигурност като "сериозно нарушение" на англо-китайския договор за връщането на бившата колония на Китайската народна република през 1997 г. В отговор той обяви облекчаване на имиграционните закони за жителите на Хонконг, което Пекин възприе като "груба намеса“ във вътрешните работи.

Британският външен министър Доминик Рааб говори и за отношенията на Китай с уйгурското малцинство, коментирайки следното: „Ясно е, че се случват отблъскващи, скандални нарушения на правата на човека“.

Преди няколко дни вестник „The Times“ съобщи, че британското правителство обмисля разполагането на самолетоносача "HMS Queen Queen Elizabeth" като част от международен съюз срещу Китай "в далечния Изток". При изпълнение на този план военният кораб би могъл да участва във военни учения с Япония и САЩ.

В събота посланикът нарече възможното разполагане на самолетоносача "много опасна стъпка", която би могла да влоши още повече отношенията между двете страни.

По отношение на излизането на Обединеното кралство от ЕС той счита, че "Великобритания все още иска да играе важна роля в света", но според него "това не е правилният начин". Той предупреди Лондон да не се съюзява със САЩ срещу Китай.

Въпросът за Huawei може да не е окончателно решен

Допълнително напрежение между Лондон и Пекин е причинено от изключването на китайския телекомуникационен гигант Huawei от по-нататъшното разширяване на 5G във Великобритания, за което британското правителство съобщи във вторник. От края на тази година мобилните оператори вече няма да могат да купуват 5G оборудване от Huawei. Всички компоненти от китайския производител, които вече се използват, трябва да бъдат премахнати от мрежата до 2027 г.

Коментира се, че решението е взето по геополитически причини и може да бъде оттеглено в случай на изборна загуба на американския президент Доналд Тръмп през ноември.