Коронавирусът направи китайските козметични марки по-привлекателни за китайците

Потребителите в страната предпочитат все повече местни продукти

10:59 | 18 юли 2020
Обновен: 11:12 | 18 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Nicky Loh/Bloomberg
Снимка: Nicky Loh/Bloomberg

Китайските козметични марки може най-накрая да са готови да се изправят срещу своите чуждестранни конкуренти, благодарение на огнището на Covid-19 и вълната от патриотични покупки, пише Bloomberg.  

Нарастващата популярност на гримовете, произведени в Китай, е пример за това как пандемичните катаклизми и геополитическото напрежение създават неочаквани победители и губещи.  

Акциите на Proya Cosmetics, Guangdong Marubi Biotechnology и Shanghai Jahwa United поскъпнаха тази година, а производителите на козметика от среден клас като японската Shiseido и южнокорейската Amorepacific са сред най-уязвимите от нарастването на китайската конкуренция. 

Промяната се дължи на промяната в потребителските навици, предизвикана от коронавируса. Ограничителните мерки принудиха хората да останат у дома, а безработицата намали доходите, насърчавайки потребителите да прекарват повече време онлайн и да търсят стоки с по-ниски цени. 

Китайските марки за грим със силно дигитално присъствие имаха възможност да се възползват от създалата се ситуация.  Компании като Proya имат практика в използването на инструменти като живо излъчване и онлайн известни личности за продажба на своите продукти.  

В Китай се продават онлайн около 86% от местните козметични продукти и 58% от мултинационалните, сочи доклад на Goldman Sachs от юни. 

 

Вирусът допринася за продажбите, като стимулира търсенето на продукти, които могат да успокоят раздразнената кожа от постоянно носене на маски за лице.  Dr. Yu - крем за лице, продаван от Shanghai Jahwa, генерира 500% ръст на приходите през първото тримесечие в сравнение с година по-рано.  

Напрежението със САЩ и с поредица страни, от Великобритания до Индия, също накара потребителите в Китай да се отклонят от задграничните продукти и да потърсят местни алтернативи.  

Споровете предизвикаха националистически плам сред по-младите хора, които вече имат по-неблагоприятен поглед върху чуждестранните марки и са по-умели в дигиталната търговия. Dr. Yu бе определен като една от най-патриотичните марки в публикация на базираната в Хонконг South China Morning Post по-рано тази година.  

Други компании също се възползваха, включително Shanghai Pehchaolin Daily Chemical, най-голямата компания в страната за грижа за кожата. От миналата година нейната 89-годишна марка Pechoin заема 7,3% от масовия пазар за грижа за кожата, на второ място след L'Oreal, сочат данните на Euromonitor. Chando, собственост на базираната в Шанхай Jala Group, заема трето място с 5.5% от пазара с Olay на Procter & Gamble. 

Цветната козметика и грижата за кожата са две от продуктовите области, в които традиционно лидерски позиции заемат задграничните мултинационални компании. А тенденцията в момента е нарушаване на отдавна установения ред.