Диамантеният гигант De Beers не продаде почти нищо през последните 3 месеца

Най-големият световен производител отчита спад с около 96% спрямо година по-рано

16:15 | 16 юли 2020
Обновен: 16:15 | 16 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Компанията De Beers, занимаваща се с бизнес с диаманти, на Anglo American не продаде почти никакви скъпоценни камъни през второто тримесечие, подчертавайки колко тежко секторът е засегнат от коронавируса, пише Bloomberg.  

Най-големият световен производител продаде необработени диаманти на стойност 56 милиона долара, което е спад с около 96% спрямо година по-рано, когато продажбите възлизаха на 1,3 милиарда долара.  

След като магазините за бижута бяха затворени, резачите и полировчиците останаха вкъщи и пътуванията в световен мащаб спряха, цялата диамантена индустрия по същество спря в този период. 

De Beers направи големи отстъпки от стандартните си правила за продажби - позволява на клиентите да подновяват договорите си и да разглеждат диаманти на други локации. 

Най-важното е, че компанията отказа да намали цените. Въпреки че средната продажна цена спадна с 21% през първото полугодие до 119 долара за карат, това се дължеше най-вече на добива и продажбата на по-евтини диаманти.  

Все пак De Beers се придържа към плана си да произведе между 25 милиона и 27 милиона карата тази година, но заяви, че целта е „подложена на непрекъснат преглед въз основа на прекъсванията, свързани с Covid-19, както и сроковете и мащаба на възстановяването на търсенето“.  

Anglo American, която отчете данните на De Beers в своя доклад за производството за първото полугодие, понижи целите си за производство през цялата година на термични и коксови въглища. Anglo American очаква да изкопае между 16 и 18 милиона тона коксови въглища, което е спад от по-ранна цел от 19 до 21 милиона тона заради прекъсвания в една от австралийските мини. Компанията намали и целта си за производство на термични въглища с 1 милион тона, но поддържа целите си за производство на желязна руда, платина и мед.