МВФ: Фалитите на малкия и средния бизнес могат да се утроят

Италия е страната, която може да очаква най-голямо увеличение на фалитите заради големия спад на търсенето

09:48 | 16 юли 2020
Обновен: 09:48 | 16 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че темпът на банкрутиране на малки и средни предприятия може да се утрои през тази година при липсата на достатъчна правителствена подкрепа. Това на свой ред заплашва да забави икономическото възстановяване и да предизвика финансова нестабилност, съобщава investor.bg.

Анализ на 17 държави показва, че фалитите на компаниите може да се увеличат до 12% от 4% преди пандемията, става ясно от доклад, цитиран от Bloomberg. Италия е страната, която може да очаква най-голямо увеличение заради големия спад на търсенето и голям дял на производство в индустрии с интензивен контакт. В държавите от Г-20 данъчните облекчения, грантовете и помощите са от ключово значение.

Банкрутите в сектора на услугите в средностатистическа държава може да нарасне с над 20 процентни пункта при административните услуги, изкуствата, развлечението и образованието. Ключовите икономически сектори като земеделието, водоснабдяването и сметопочистването може да имат само малък ръст на фалитите, посочват от МВФ.

Над една трета от малките бизнеси в Канада, Южна Корея, Великобритания и САЩ се притесняват за възможността да работят или очакват да приключат дейността си в рамките на следващата година, показват данните на фонда.

И макар фискалните разходи за подкрепа на фирмите да са съществени, а увеличаването на дълга да е основателно притеснение, цената на преждевременното прекратяване ще е много по-висока от цената на продължаващата подкрепа, когато е необходима, посочва управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в свързан блог пост.

„Все още не сме преодолели трудностите. Втора голяма вълна на болестта може да доведе до ново сътресение на икономическата активност. Други рискове включват широки оценки на активи, волатилни цени на суровини, нарастващ протекционизъм и политическа нестабилност“, предупреди Георгиева.