Индустриалното производство в САЩ с най-голям месечен ръст от 1959 г. насам

Общото производство в САЩ се увеличава с 5,4% на месечна база през юни, след като се сви с 1,4% през май

18:12 | 15 юли 2020
Обновен: 18:27 | 15 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Американското индустриално производство отбелязва най-големия си месечен ръст през юни от 1959 г. насам, сигнализирайки, че индустрията се възстановява след мерките срещу коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg. 

Общото производство в САЩ се увеличава с 5,4% на месечна база, след като се сви с 1,4% през май, показват данните на Федералния резерв от сряда. Средните очаквания на допитани от Bloomberg икономисти бяха за ръст от 4,3%. Производството на заводите се повишава със 7,2% - най-голямото увеличение от 1946 г. насам. 

Въпреки възстановяването индексът на Фед за индустриалното производство все още е на 10,9% под предпандемичните нива. 

Производството в

Производството в САЩ все още остава под предпандемичните нива. Графика: Bloomberg 

Общото производство беше стимулирано от силен подем, „тъй като производителите, особено в автомобилния сектор, отново отвориха фабриките на фона на изненадващото силно първоначално възстановяване на потреблението”, коментира Майкъл Пиърс от Capital Economics. 

През второто тримесечие индустриалното производство в САЩ се сви с 42,6% на годишна база - най-големият спад в следвоенната история. 

Натовареността на производствените мощности се повишава до до 68,6% спрямо ревизираните 65,1% през май, след като достигна ниво от 76,8% през февруари. 

Увеличението на производството във фабриките е насърчено основно от производителите на провозни средства и части, които отчитат ръст от 105%. 

Докладът на Фед показва, че производството на комунални услуги нараства с 4,2%, докато това на миннодобивната индустрия се свива с 2,9%, регистрирайки пети пореден месечен спад. Производството на петрол и газ се свива с 18% след спада от 36,9% месец по-рано.