Токио повиши заплахата от Covid-19 до най-високата степен

За момента бизнесът в столицата може да продължи да оперира при спазване на определени мерки

15:21 | 15 юли 2020
Обновен: 15:59 | 15 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Токио повиши нивото на заплахата от коронавируса до най-високото по 4-степенната си скала, след като властите призоваха гражданите да преосмислят поведението си, за да предотвратят бъдещи огнища на заразата в столицата, съобщава Bloomberg. 

Градът, който съобщи за 165 нови случая на заразени с Covid-19 в сряда, изпитва предизвикателства на фона на опитите си да отвори икономиката отново.

Губернаторът на Токио Юрико Койке призова жителите на столицата да избягват магазините, в които не се спазват ограниченията срещу разпространението на коронавируса, но не настоя бизнесът отново да затвори. 

„Стойте извън ресторантите и баровете, които не спазват указанията, включително правилното проветряване, почистването на ръцете и използването на предпазни маски за лице от персонала“, заяви Койке в рамките на брифинг. 

Ръстът на

Ръстът на новозаразени с Covid-19 в Токио за последните седем дни е по-висок от този през априлския пик. Графика: Bloomberg 

Първоначалният ръст на новозаразените в Токио след отмяната на част от рестрикциите беше свързан с нощните заведения, където близкият контакт с клиентите не може да бъде ограничен. Малко по-късно властите изразиха тревоги, че заразата се разпространява повече и в останалите обществени места, включително барове, ресторанти, офиси. 

Койке добави, че ще избегне призивите бизнесът да затвори, като вместо това тя предложи затварянето на определени магазини, където мерките за социална дистанция не могат да се спазват.