Макрон насочва още 100 млрд. евро за икономическото възстановяване

Президентът обяви новите стимули навръх националния празник на Франция

22:10 | 14 юли 2020
Обновен: 22:11 | 14 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Ivan Romano/Bloomberg
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Ivan Romano/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон насочва още 100 милиарда евро (113 милиарда долара) за възстановяването на икономиката, съобщава Bloomberg. 

Средствата ще са насочени към “индустриалното, екологичното, местното, културното и образователното възстановяване”, заяви Макрон. “Убеден съм, че можем да създадем различна страна за 10 години”, добави той. 

Говорейки в рамките на церемонията по случай националния празник на Франция, френският президент представи икономическите стимули за вируса като възможност да се инвестира в секторите, които ще са от значение в бъдеще. Той не спомена дали ще се кандидатира на президентските избори в страната през 2022 г. 

Опасенията за младите 

По-рано Макрон заяви, че 460 милиарда евро ще бъдат насочени в подкрепа на икономиката по време на блокадите заради коронавируса, включително за подкрепа на заетостта, данъчни облекчения и предоставяне на заеми за бизнеса.

"Нов дългосрочен план от стимули ще стартира в края на август", заяви финансовият министър Бруно льо Мер в понеделник. Той дабави, че мерките предвиждат свиване на данъците за компаниите. 

Тревогите във Франция нарастват и по отношение на младите хора, които трябва да навлязат на пазара на труда през септември. Компаниите, които назначават млади служители, ще могат да се възползват от данъчни намаления, а някои от младите, които не могат да намерят работно място, ще могат да продължат обучението си по-дълго. 

Отворената врата 

Въпреки че Макрон защити своите политики, той остави отворена вратата за отлагането на водещата си реформа на пенсионната система за след 2022 г. Той обаче отбеляза, че ще бъде необходимо преразглеждане на системата, което беше отложено по време на кризата. Макрон изключи възможността за повторното въвеждане на популярния данък върху богатството.

Икономическата несигурност ще остане висока в следващите няколко месеца, докато Франция се подготвя за втора вълна на пандемията. Правителството очаква спад на брутния вътрешен продукт от 11% през тази година и загубата на поне 800 хиляди работни места. За да се избегнат нови случаи на заразени с Covid-19, Макрон заяви, че подкрепя въвеждането на изискване за задължително носене на маски за лице в закритите публични места от август.