Индустриалното производство в ЕС се повишава с 11,4% след разхлабването на мерките

Нагласите на експертите относно икономическото развитие на еврозоната се подобряват за четвърти пореден месец

14:35 | 14 юли 2020
Обновен: 14:40 | 14 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Индустриалното производство в Европейския съюз нараства с 11,4% на месечна база през май, след като държавите членки започнаха да облекчават мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19, съобщава Investor.bg.

В еврозоната показателят отчита ръст от 12,4%, докато в България той се понижава с 0,1%. Това показват данните на Евростат, статистическата служба на Европейския съюз, публикувани във вторник.

На годишна база обаче промишленото производство намалява с 20,9% в еврозоната и с 20,5% в ЕС.

Нагласите на експертите по финансовите пазари относно икономическото развитие на еврозоната се подобряват за четвърти пореден месец, като съответният показател се покачва с 1 пункт на месечна база през юли до сегашното му ниво от 59,6 пункта.

Индикаторът за текущата икономическа ситуация в еврозоната се повишава с 0,9 пункта до ниво от минус 88,7 пункта. Това показва проучването на икономическите настроения на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW, чиито данни бяха публикувани днес.

От друга страна, индикаторът на ZEW за икономическите нагласи в Германия намалява през юли 2020 г. Очакванията вече са на ниво от 59,3 пункта или с 4,1 пункта по-ниско в сравнение с предходния месец. 

Оценката на текущата икономическа ситуация в Германия от своя страна се подобрява слабо за втори път след януари 2020 г. Съответният показател в момента е на ниво от минус 80,9 пункта, увеличавайки се с 2,2 пункта спрямо юни.