Източна Европа може да привлече нови производства в резултат от коронакризата

Световната икономика търпи интензивни промени заради пандемията, което ще доведе до преместване на производства, сочи доклад

11:23 | 14 юли 2020
Обновен: 11:29 | 14 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Ioana Epure/Bloomberg
Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

Страните от Централна и Източна Европа могат да привлекат нов производствен капацитет, тъй като световната икономика претърпя големи промени в контекста на пандемията от коронавируса Covid-19, според нов доклад на Colliers International, разглеждащ регионалния индустриален пазар, съобщава Investor.bg.

В частност Румъния се отбелязва в доклада като силно конкурентно място както по отношение на разходите, така и по отношение на значителното увеличение на промишленото производство в страната през последните години, пише онлайн изданието Emerging Europe.

В доклада се отбелязва, че глобалната икономика претърпява период на интензивни промени в контекста на пандемията и се очаква отношенията между Европа и Китай да се променят значително в бъдеще.

Все повече специалисти говорят за преместване на важни производствени мощности, експлоатирани в Азия от европейски компании, желаещи да контролират по-добре веригата на доставки. Доскоро обаче основна пречка биха били значително по-високите производствени разходи в Централна и Източна Европа в сравнение с Китай.

Тъй като заплатите в Китай нараснаха значително през последните 10 години, тази промяна става все по-възможна, особено в контекста на пандемия, която оказва огромен натиск върху веригата на доставки.

В развиващите се икономики в Европа се наблюдава един от най-високите темпове на икономически растеж в последното десетилетие, както и на индустриалното производство. Вероятно най-голямото предимство, което имат страните от този регион, е пазарът на труда, защото заплатите са няколко пъти по-ниски, отколкото в Западна Европа, а през последните години са изненадващо подобни на Китай, посочват в доклада си от Colliers International.

„България остава доста под нивото на разходите за труд в Китай за производствени операции, Румъния е сравнима с Китай, а Полша и Унгария не са много по-скъпи“, казват от консултантската компания.

„Има големи разлики от преди десетилетие и половина, когато източноевропейските страни или се готвеха да се присъединят към ЕС, или току-що бяха станали членове. Между 2004 и 2018 г. средните производствени разходи се увеличават 5,6 пъти в Китай, докато в региона на Централна и Източна Европа авансът е много по-нисък. И всичко това с производителност, която ясно поддържа темпото“, допълват анализаторите.

По-конкретно, Чехия, Унгария, Полша, Словакия отбелязват увеличение на разходите за труд от 1,6 до 2,6 пъти от 2004 до 2018 г., докато в България и Румъния е трикратно. За сравнение, разходите за труд в германския производствен сектор са около три пъти по-високи, отколкото в Чехия и Словакия, около четири пъти по-високи, отколкото в Унгария и Полша, почти шест пъти по-високи, отколкото в Румъния, и почти осем пъти по-високи, отколкото в България.