Богатите инвеститори се тревожат за ликвидността при завръщане на пандемията

Повечето от инвеститорите посочват, че животът им е трайно променен след коронавирусната криза

12:55 | 13 юли 2020
Обновен: 12:57 | 13 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Разпространението на коронавируса предизвика тревоги сред най-заможните инвеститори по света, като мнозинството от тях планират да ограничат пътуванията си и да се преместят по-близо до своите семейства в свят, който прогнозират, че ще остане променен изцяло след пандемията, пише Bloomberg. 

Над половината от респондентите в изследване на UBS Group посочват, че се опасяват от липсата на достатъчна ликвидност в случай на друга пандемия, докато подобен дял от заможните инвеститори се тревожи за това дали ще остави достатъчно средства на своите наследници. 

Кризата “се усеща много лично”, заяви Бони Парк, UBS. “В САЩ, особено, 82% от инвеститорите посочват, че животите им са се променили за постоянно”, отбелязва той. 

По-бедните и представителите на работническата класа понесоха тежестта от икономическия спад, предизвикан от Covid-19, който доведе съкращения на десетки милиони служители. От по-заможните инвеститори, участвали в допитванео, 70-процентен дял посочват, че са засегнати финансово от пандемията, като 36% от тях определят въздействието ѝ като “значително”. 

При по-младите инвеститори разпределението на тежестта от икономическите спадове е различно. Над 70-процентен дял от милениалите посочват, че са били засегнати от пандемията, като приблизително същия дял заявяват, че очакват да работят по-дълго, за да компенсират загубите, в сравнение с едва 34-процентен дял от бейби бумърите.

Възможност за купуване 

Въпреки щетите върху нетното им богатство най-заможните инвеститори гледат на скорошната волатилност на фондовите пазари като възможност за купуване. 

“Видяхме някои инвеститори да се отказват от акции и след това 60-процентен дял от тях съжалиха”, посочва Джеф Скот, UBS. “По-добре е да се придържате към плана си, отколкото да реагирате на пазара”, смята той. 

Заможните хора все пак очакват да направят постоянни промени в начина си на живот вследствие на коронавируса. Повече от две трети са готови да работят отдалечено, докато 70% очакват да пътуват по-малко в бъдеще, а малко над половината планират да се преместят по-близо до семейството.