200 хил. моряци са блокирани по кораби по целия свят заради пандемията

Това поставя под риск една от най-уязвимите работни групи

17:13 | 9 юли 2020
Обновен: 17:24 | 9 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Повече от 200 хил. моряци остават в капан в кораби по света - от товарни кораби и петролни танкери до луксозни круизни кораби, пише Bloomberg.  

Ограниченията за акостиране на корабите с цел спиране на разпространението на Covid-19, затварянето на границите и липсата на полети са най-големите трудности, с които се сблъсква изтощеният екипаж. Но корабните линии и круизните компании също са подложени на все по-голям натиск да положат по-голямо усилие в тази посока. 

MSC Cruises заяви, че работи с правителства и пристанища, за да изведе служителите на суша възможно най-бързо, като дава приоритет на бременните членове на екипажа.  

Нараства спорът колко голяма отговорност носят компаниите за работници, заклещени в капан в морето. Това поставя по риск една от най-уязвимите работни групи в света, някои от които са на борда повече от една година.  

„Натискът за смяна на екипажа се увеличи драстично“, казва Карл Шуу, главен изпълнителен директор на Wilhelmsen Ship Management, който ръководи около 5000 моряци на кораби и управлява още 10 000 работници. „Ако нищо не се направи, за да се измъкнат екипажите, корабите ще спрат работа“, добави той.  

Заседналите екипажи стават все по-отчаяни. Морският регулатор във Филипините получава „тревожни съобщения за моряци, които се самоубиват на борда на кораби заради самотата и депресията“, заяви администраторът Робърт Емперад в реч миналия месец.  

Индийски екипаж, заседнал на луксозния кораб MV Astoria на Global Cruise Lines, организира гладна стачка през юни с искане да се върне у дома. Този кораб, заедно с още четири от същата компания, бяха задържани от Американската агенция за морска и брегова охрана за изтекли договори, закъснели плащания на заплати и екипаж, който е на борда повече от 12 месеца. Компанията и Международната федерация на транспортните работници постигнаха споразумение за репатриране на по-голямата част от екипажа на тези кораби през този месец.  

Въпреки че международният синдикат на моряците казва, че екипажите са в правото си да преустановят работата си, ако договорите им са изтекли, много моряци се притесняват работодателите да не предприемат ответни действия, ако говорят или откажат да продължат да работят. С.К. Дейвид, инженер на борда на контейнерен кораб, който превозва товари между Азия и Южна Америка, заяви, че удължава шестмесечния си договор, защото чувства, че ако не го направи, шансовете му за бъдеща работа ще бъдат ограничени. Той помоли работодателя му да не бъде идентифициран.   

„Тъжно е, че сме третирани по този начин - непризнати и забравени, като граждани от втора категория“, каза Дейвид, който все още не е виждал сина си, роден през февруари.  

Капитан Николаос Стеякакис, който слезе в Хюстън през юни, след като прекара три месеца по-дълго от очакваното в морето и пропусна раждането на дъщеря си, признава, че някои моряци се страхуват да откажат удължаване на договора си. "Въпреки това, никоя компания не принуждава никого да остане на борда, ако може да направи смяна на екипажа", каза той. 

Статут на специален работник 

Именно там се крие предизвикателството. Компанията за управление на кораби Wallem Group казва, че 40% от нейните 4000 моряци на кораби са изпълнили договорите си и 10% са били в морето повече от година. Все пак, поради пандемията, компанията е успяла да изпълни само около 20% от обичайните си промени в екипажа, каза главния изпълнителен директор Франк Коулс.  

Коулс и Шуу от Wilhelmsen заявиха, че правителствата и пристанищата игнорират проблема и е нужно да предоставят на моряците специален статут, за да може да се ускорят промените в екипажа, както е при пилотите на авиокомпаниите и техния екипаж.