Covid-19 създаде на чешкия премиер дългоочакваната възможност за инвестиции

Андрей Бабиш получи одобрение от кабинета за увеличаване на дефицита, като насочи над 5 млрд. долара за инфраструктура

15:26 | 9 юли 2020
Обновен: 17:29 | 9 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Чешкият премиер Андрей Бабиш. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg
Чешкият премиер Андрей Бабиш. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Премиерът милиардер на Чехия превръща кризата в инвестиционна възможност, за която той мечтае, откакто встъпи в длъжност, пише Bloomberg. 

Андрей Бабиш проведе една от най-успешните кампании в Европа срещу първоначалната вълна на Covid-19. Сега той се опитва да извади икономиката от рецесията, преди тя да подкопае популярността му на фона на задаващите се избори през 2021 г. 

В сряда Бабиш получи одобрение от законодателите да увеличи бюджетния дефицит до рекордните 21 милиарда долара, или около една десета от икономиката. Основна част от плана включва инвестирането на около 5 милиарда долара за създаването и ремонта на магистрали и железопътни линии като част от насърчаване на инфраструктурните разходи след годините на ограничения. 

“Този бюджет е създаден, за да предпази работните места и да подкрепи инвестициите, като негови бенефициенти ще са всички жители”, коментира Бабиш в сряда преди гласуването. “Никой в тази страна досега не е инвестирал толкова много за инфраструктура”, добави той. 

След като спечели изборите през 2017 г., Бабиш се възползва от икономическия растеж, който насърчи приходите в бюджета и му позволи да увеличи пенсиите и заплатите в държавния сектор. 

Дори преди коронакризата Бабиш често говореше за желанието си да подобри пътищата и железниците. Над 30 години след падането на комунизма единственият начин жителите на Чехия да стигнат до съседна Австрия е чрез задръстени двулентови пътища. Въпреки че Чехия е транзитна страна за голяма част от европейските товари, общата дължина на чешката мрежа от магистрали е по-малка от половината от тази в по-бедната Португалия.

Железопътните линии в страната също не са в добро състояние. Съществуващите коловози са толкова остарели, че пътуването с влак от Берлин до Виена през Прага отнема повече време от маршрут, който е с четвърт по-дълъг, но заобикаля Чешката република напълно.

“Последното увеличение на дефицита трябва да бъде повече от достатъчно, за да покрие нуждите на правителството за тази година, но държавата може да се затрудни да изпълни достатъчно проекти”, смята анализатор на Raiffeisenbank. “Икономиката вече няма да е способна да покрива големи правителствени разходи”, добавя той. 

Ползата от годините консервативен фискален подход е, че чехите влязоха в пандемията с една от най-малките тежести на дълга в Европейския съюз. Голямата ликвидност на кроната кара инвеститорите да се възползват от рекордното издаване на дълг, необходимо за финансиране на фискалния стимул. 
Това е благоприятно за Бабиш, който тази есен е изправен пред регионални избори и работи за втори мандат на парламентарните избори година по-късно.