Хайко Маас: Русия си играе с човешки животи

Германският министър на външните работи обвини страната в утежняване на хуманитарната криза в Сирия

14:19 | 9 юли 2020
Обновен: 14:19 | 9 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Erica Canepa/Bloomberg
Снимка: Erica Canepa/Bloomberg

Германският министър на външните работи Хайко Маас обвини Русия в утежняване на хуманитарната криза в Сирия, пише Die Zeit.

"Някои партньори в Съвета за сигурност излагат човешки животи на риск", каза Маас пред Süddeutsche Zeitung. „Около 2,8 милиона души са зависими от доставките на помощи от международната общност“, посочи той, допълвайки, че пандемията ще ги постави в още по-голямо затруднение.

"Просто няма смисъл от по-нататъшно ограничаване на хуманитарния достъп с оглед на влошаващата се криза", каза Маас. Така според него "политическите разногласия трябва да бъдат изместени, особено по хуманитарните въпроси".

След германо-белгийска проекторезолюция за продължаване на хуманитарната помощ за Сирия руското контрапредложение също се провали. Документът, внесен от Русия, не получи достатъчно гласове, съобщи германският посланик Кристоф Хесген в рамките на видеоконференция.

Само четири държави гласуваха в подкрепа на проекторезолюцията на Русия - Русия, Китай, Виетнам и Южна Африка. Седем, включително Германия, САЩ, Великобритания и Франция, гласуваха против. Останалите четири страни се обявиха като „въздържали се“.

Предисторията се корени в  резолюция от 2014 г., която позволява на Организацията на обединените нации (ООН) да доставя важна хуманитарна помощ в части на страната чрез гранични пунктове, които не се контролират от Башар Асад.

Милиони хора са зависими от благата, които минават през тези пунктове. След руската съпротива в Съвета за сигурност четирите пункта в началото на годината бяха намалени до два, които са в сферата на влияние на Асад. Оттогава ситуацията с доставките за някои региони значително се влоши.

С въведената сега резолюция Русия искаше да запази един пункт за предоставяне на помощ - Баб ал-Хава в северозападна Сирия. Най-мощният орган на ООН има време до петък, за да се споразумее за план за механизма преди крайния срок.