Петролните запаси в САЩ се увеличават, а търсенето намалява

Вътрешните запаси от суров петрол в САЩ са нараснали с 5,7 млн.барела миналата седмица

20:54 | 8 юли 2020
Обновен: 21:29 | 8 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка:  David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Неотдавнашното рали на петролните пазари достигна връх, тъй като американските запаси от суров петрол се задържат близо до рекордно нива, а търсенето на бензин все още е на най-слабото ниво за сезона от над 20 години насам, пише Bloomberg.  

Фючърсите в Ню Йорк се търгуват в тесен диапазон този месец, затруднявайки се да достигнат 41 долара за барел, след като достигнаха тримесечен връх на 2 юли.  

Докладът на Администрацията за енергийна информация, показващ, че вътрешните запаси от суров петрол в САЩ са нараснали с 5,7 милиона барела миналата седмица. само увеличава безпокойството.  

Докато търсенето на бензин се подобрява, особено на Източното крайбрежие, където случаите на заразени с коронавирус се забавят, сезонното потребление остава на най-ниско ниво от две десетилетия. 

„Ще бъде трудно цените да се движат над 40 долара за барел“, каза Бил О’Грейди, изпълнителен вицепрезидент в Confluence Investment Management. „Все още има слабо търсене. Става все по-добре, но все още има много слабост", добавя той.  

Заразените с коронавирус се увеличават в потребяващи бензин щати като Тексас и Флорида, което подтиква лидерите да наложат отново ограничения за пътуване, които биха могли да намалят допълнително потреблението.  

Волатилността на пазара на петрол се понижи, а търговските обеми спаднаха с около една трета от началото на този месец.  

Новите случаи на заразени с коронавирус надхвърлят 10 000 в Тексас за първи път, достигайки 210 585, докато във Флорида случаите скочиха с 3,6% до 213 794. Общият брой на потвърдените случаи на заразени в САЩ вече достигна 3 милиона.  

Търсенето на петрол през следващата година ще бъде на нивата от 2017 г., което означава, че пандемията от коронавирус ще унищожи четири години растеж, сочат данни на Standard Chartered.