Риши Сунак обяви план за 30 млрд. паунда за спасяване на британската икономика

Сблъскваме се с дълбоки икономически предизвикателства, каза финансовият министър

18:50 | 8 юли 2020
Обновен: 20:19 | 8 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският финансов министър Риши Сунак представи радикален план за спасяване на работните места и за вдъхване на живот в икономиката на Великобритания, който включва намаляване на данъците при закупуване на жилища и за храна, както и нов бонус за работодателите, които не уволняват служителите си, предава Bloomberg.  

„Сблъскваме се с дълбоки икономически предизвикателства“, каза Сунак пред Камарата на общините в сряда.  

„Само за два месеца икономиката ни се сви с 25% - същият процент, в който нарасна през предходните осемнадесет години“, заяви министърът.  

Той обеща да подкрепи компании, които правят всичко възможно, за да спасят работни места и да дадат на служителите и семействата им увереност в следващите месеци. Пакетът на Сунак включва 30 милиарда лири (37,6 милиарда долара) за: 

- Повишаване на прага на гербовия налог за покупки на имоти до 500 000 паунда до 31 март следващата година. Според властите това ще означава, че близо 9 от 10 души, които купуват жилища, изобщо няма да плащат гербово мито;

- Шестмесечно намаление на данъка върху продажбите на ресторанти и хотели от 20% до 5%; 

- Допълнителна програма на стойност 9 милиарда паунда за запазване на работниците, които се връщат от отпуск;

- Обещание за намалени цени на ястия в ресторанти в цялата страна през август;  

Сунак е изправен пред огромната задача да извади петата по големина икономика в света от вероятно най-голямата ѝ рецесия от три века насам.  

Очаква се безработицата да се увеличи, като той разгръща безпрецедентни правителствени програми, които финансират заплатите на повече от 12 милиона служители.   

Досега държавата вече е предоставила над 160 милиарда паунда подкрепа за икономиката. 

Представяйки предложенията си в сряда, финансовият министър заяви, че няма да бъде спрян от политическата идеология, дори след призиви от членове на неговата партия да избягват натрупването на дългове на нацията.  

„Там, където възникнат проблеми, ще се изправим срещу тях. Когато подкрепата е оправдана, ние ще я предоставим. Там, където възникнат предизвикателства, ние ще ги преодолеем “, каза той.  

„Влязохме в тази криза, необременени от догмата и продължаваме в този дух, водени винаги от простото желание да правим това, което е правилно“, добави Сунак.  

Той обяви нова програма за възнаграждение на работодателите, ако приемат пуснати в отпуск работници и ги задържат до края на януари. Предприятията ще получат бонус от 1000 паунда за всеки такъв служител. Тази програма потенциално ще струва 9 милиарда паунда.