70 хил. служители на технологични стартъпи са съкратени от началото на пандемията

Най-засегнатите са в областта на транспорта, финансите и туризма

12:39 | 8 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Технологични стартъпи отстраняват от длъжност десетки хиляди служители, за да се справят с икономическия спад в резултат на пандемията, потенциално спирайки предлагането на ключови иновации за пазара на информационни технологии за корпоративния сектор, пише Investor.bg, позовавайки се на цитирани от Wall Street Journal анализатори.

„Стартъпите са голям източник на иновации в IT индустрията, но сега не разполагат с достатъчно средства в брой“, коментира Макс Ейзахъм, старши директор проучвания в Gartner.

Ейзахъм твърди, че коронавирусът е направил инвеститорите в стартъпи по-малко склонни да рискуват, което е довело до силен спад на инвестирания капитал в ИТ компании, които искат да наберат под 100 млн. долара.

От март до миналата седмица близо 70 хил. служители на технологични стартъпи в света са загубили работата си. Най-засегнати са тези, занимаващи се с транспорт, финанси и туризъм, сочи доклад на базираната във Великобритания брокерска компания BuyShares.co.uk.

Стартъпите в региона на Сан Франциско, включващ Силициевата долина, са се разделили с над 25 500 работни места, като тук попадат и съкращенията в големи компании като Uber Technologies, Groupon и Airbnb, допълва докладът.

Още по темата прочетете в Investor.bg.