САЩ наложиха визови ограничения за китайски политици заради Тибет

Вашингтон критикува политиката на Пекин, която ограничава достъпа на американски дипломати до Тибетския автономен регион

13:20 | 8 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Снимка: Bloomberg
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Снимка: Bloomberg

САЩ наложиха ограничения за пътуване на високопоставени политици от правителството на Китай, за които се смята, че са „съществено замесени“ в ограничаването на достъпа до Тибет, заяви американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от Bloomberg.

„Пекин систематично възпрепятства пътуванията до Тибетския автономен регион за американски дипломати и други представители на Вашингтон, журналисти и туристи, докато високопоставени китайски политици и други граждани се радват на далеч по-свободен достъп в САЩ“, коментира Помпео.

В изявлението си държавният секретар обяви, че се въвеждат визови ограничения за китайското правителство и представители на Китайската комунистическа партия, които имат съществено участие във формулирането и изпълнението на политики, свързани с достъпа на чужденци до тибетските райони.

В отговор правителството в Пекин съобщи, че ще наложи визови ограничения за някои представители на Вашингтон заради „възмутителното им поведение“ по отношение на Тибет.

„Твърдо се противопоставяме на хода на САЩ“, заяви говорителят на Министерството на външните работи Джао Лидзиен пред репортери по време на брифинг в Пекин.

„Призоваваме САЩ да спрат да използват казуса с Тибет, за да се месят във вътрешните работи на Китай. САЩ трябва да спрат, преди да продължат твърдо по грешния път, който ще влоши отношенията между двете страни“, обяви Лидзиен.

Нито една от двете страни не назова конкретни имена на лицата, които ще подлежат на новите ограничения. Но стъпките на Китай и САЩ са поредният пример за бързото влошаване на отношенията между двете най-големи икономики в света, които се обвиняват взаимно за разпространението на коронавируса. Междувременно САЩ засилва критиките си срещу китайското правителство заради Закона за сигурността в Хонконг и репресиите на властта срещу уйгурите в Синдзян.