Университетската болница в Берлин отчита загуби от 75 млн. евро заради пандемията

Необходими са 800-900 евро помощи на ден за всяко място за интензивно лечение

22:02 | 6 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Gianmarco Maraviglia/Bloomberg
Снимка: Gianmarco Maraviglia/Bloomberg

Университетската болница в Берлин Charité се бори с последствията от пандемията и разчита на федерална помощ за справяне с кризата, за да преодолее загуби от почти 75 млн. евро, пише Die Zeit.

Само за седмиците, в които се наложиха ограниченията около пандемията, държавната университетска клиника генерира загуби в размер на над 44 милиона евро. Сумата е резултат от сравнение между приходите от средата на март до края на май през 2019 г. и 2020 г.

Заедно с 30 милиона евро, изразходвани за предпазни материали и преустройства заради лечение на Covid-19, Charité вече записа загуби от почти 75 милиона евро. Данните съобщи държавният научен секретар Шефен Крах по искане на Адриан Грас, член на Християндемократически съюз.

Загубите на университетската клиника са свързани с общодържавни предпазни мерки. Всички болници трябваше да отложат операциите, планирани от средата на март, и да подготвят легла за възможни случаи на Covid-19.

Charité приключи миналата година със скромната печалба от 113 хил. евро. При годишни приходи от около 1,6 милиарда евро това е нулев резултат - след години на висок дълг е необходим по-голям растеж.

През март федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан разпореди клиниките да получават 560 евро на ден за всяко свободно легло за пациент с коронавирус. Това не е достатъчно за университетските клиники – те трябва да получат между 800 и 900 евро на ден за място с разширена медицинска помощ ежедневно.

Промените във федералните разпоредби относно мерките за облекчаване на финансовата тежест се разглеждат на държавно ниво, уточняват научните експерти. В момента Charité провежда интензивни видеоконсултации в амбулаторната зона, за да се гарантира грижата за пациентите и свързаните с тях приходи. Тя запази до 400 легла за интензивно лечение. В същото време служителите от други отдели трябва да използват времето, за да намалят извънредния си труд.