Европейците започват да харчат отново благодарение на правителствените стимули

Потребителите в Европа се завръщат във вече отворените магазини и заведения

13:20 | 6 юли 2020
Обновен: 13:20 | 6 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Европейските потребители се връщат обратно в магазините, ресторантите и баровете, насърчени от правителствените стимули по време на коронавирусната криза, пише Bloomberg. 

В региона на еврозоната спестяванията на повече хора се увеличават в сравнение с наличните им преди кризата, смятат от Bloomberg Economics. Във Великобритания, където заведенията отвориха този уикенд, потреблението може да надмине очакванията. 

Домакинствата вероятно ще задвижат икономическото възстановяване през втората половина на годината, ако втора вълна на пандемията бъде избегната. Резултатът зависи от това дали потребителите бързо ще се завърнат към предишните нива на харчене, или ще продължат да спестяват на фона на изтичащите правителствени програми. 

Британското правителство е поело тежестта за над половината от доходите, които домакинствата биха загубили през второто тримесечие, изчислява Bloomberg Economics. В същото време мерките срещу коронавируса доведоха до ръст на спестяванията до 21% от разполагаемия доход в сравнение с 8,1% през първото тримесечие, става ясно от доклад на Дан Хансън от Bloomberg Economics.

В еврозоната програмите на правителствата за хората, изгубили работните си места, ще покрият 64% от дупката в доходите им, става ясно от отделен доклад, публикуван в понеделник. 

Все пак широката картина не отчита основни разминавания, като например, че правителствената подкрепа не успява да покрие всички части на икономиката. 
В Италия заради административните забавяния вероятно повечето от хората, които имат най-голяма нужда от помощ, не са я получили до юни. Това може да натежи на потреблението през втората половина на годината. 

“По-големите спестявания трябва да значат увеличаване на баланса на банките и изплащане на повечето кредити”, твърдят експерти. Те посочват, че именно такава е ситуацията в Германия, Франция и Испания, но това не е валидно за всички страни.