JPMorgan: Наливането на ликвидност вдига цените на акциите и облигациите

Очаква се частният и публичният дълг до края на годината да скочи до рекордните 200 трлн. долара

09:49 | 6 юли 2020
Обновен: 09:50 | 6 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изключително разхлабената парична политика ще бъде необходима за дълго време, за да подкрепи нарастващите нива на дълга в световен мащаб, засилвайки ликвидността заедно с цените на акциите и облигациите в световен мащаб, смятат от JPMorgan Chase, цитирани от Bloomberg.

“Повече дълг, повече ликвидност, по-голямо отражение върху акциите“, смятат стратезите на информационната банка, включително Николаос Панигирцоглу, който прогнозира увеличение на дълга с 16 трлн. долара през тази година. Ако прогнозата му се сбъдне, то това ще увеличи частния и публичния дълг до рекордно високите 200 трлн. долара до края на годината.

Увеличаването на ликвиднотта води и до ръст в наличието на пари в брой в системата, като по-голямата част от тези средства ще се насочат към глобалния капиталов пазар, написаха в бележка стратезите на банката.

„Повишените парични наличности създават силна подкрепа за активите като облигации и акции“, посочват от банката. Като се има предвид сегашното ниско ниво на доходност на облигациите, „по-голямата част от тази ликвидност в крайна сметка ще бъде разпределена в акции, тъй като необходимостта от задържане на спестявания отшумява с течение на времето“.

Ръст на

От JPMorgan Chase обясняват, че увеличаването на глобалната ликвидност по време на коронавирусната пандемия се случва с много по-бързи темпове, отколкото през 2008 г.

Очакванията са общото генериране на парични средства да достигне 15 трлн. долара или повече до средата на следващата година, тъй като количествените облекчения продължават с по-бърз темп от нормалното.

В САЩ паричното предлагане е нараснало от началото на тази година с 3 трлн. долара до 18.4 трлн. долара, сочат данни на Федералния резерв, събрани от Bloomberg.