Ким Чен Ун се похвали с "блестящия успех" на Северна Корея срещу Covid-19

Пхенян продължава да твърди, че в страната нито един гражданин не е заразен с коронавирус

15:15 | 3 юли 2020
Обновен: 15:16 | 3 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун заяви, че страната отчита „блестящ успех“ в борбата срещу коронавируса, съобщава BBC, като се позовава на Корейската държавна информационна агенция.

По време на заседание на Корейската комунистическа партия Ким Чен Ун отбеляза, че страната е предотвратила навлизането на коронавируса на нейна територия и че ситуацията се е запазила стабилна.  

Северна Корея затвори границите си и постави хиляди граждани в изолация преди шест месеца, когато коронавирусът започна да се разпространява с бързи темпове по света.

Официално властта в Пхенян твърди, че в страната няма нито един установен случай на заразен с коронавирус, но анализаторите обясняват, че това е почти невъзможно. Севернокорейският лидер твърди, че е направил подробен анализ на шестмесечната противоепидемична дейност на властите по време на заседание на Политбюро в четвъртък. Според Ким Чен Ун успехът на страната за справянето с пандемията се дължи на далновидността на централния комитет на партията.

Но все пак той отбелязва, че не трябва да се стига до разхлабване на противоепидемичните мерки, тъй като вирусът все още съществува в съседните на Северна Корея държави. Поради това държавният лидер предупреждава, че разхлабването на мерките срещу коронавируса ще доведе до „невъобразима и необратима криза“.

Засега никой не знае със сигурност дали коронавирусът не е достигнал до Северна Корея. Страната се затвори изцяло от 30-ти януари. През последните месеци Международната федерация на червения кръст изпрати доброволци в граничните райони на Северна Корея и там бе докладвано за наличието на редица непотвърдени случаи на коронавирус.

Но видео материали от последните седмици показват, че общественият живот в столицата Пхенян продължава да функционира нормално. Каквато и да е реалната ситуация, властта в Пхенян иска да покаже, че е победила коронавируса.

Докато останалият свят е в хватката на пандемията, Ким Чен Ун иска да увери народа си, че ги е спасил от тази заплаха.