На фона на коронакризата: Акциите на норвежка компания поскъпват с 650%

Книжата на биотехнологичната ArcticZymes разшириха печалбите си с още 20% в четвъртък

19:29 | 2 юли 2020
Обновен: 19:38 | 2 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Heidi Wideroe/Bloomberg News
Снимка: Heidi Wideroe/Bloomberg News

Акциите на норвежката биотехнологична компания ArcticZymes са поскъпнали с 650% от началото на годината заради кризата около коронавируса, съобщава Bloomberg. 

Книжата на дружеството поскъпнаха допълнително в четвъртък, след като негови представители заявиха, че то ще предоставя материали за възможна ваксина срещу Covid-19. 

Акциите на ArcticZymes Technologies се търгуваха с 20-процентен ръст на цените - най-големия от над два месеца насам, при затваряне на борсата в Осло. 

Капитализацията на

ArcticZymes, която миналия месец промени името си от Biotech Pharmacon, помага за разработката на продукти за молекулярни изследвания, диагностика и терапия, става ясно от уебсайта ѝ. 

Компанията, която сега има пазарна капитализация от около 1,7 милиарда крони (178 милиона долара), премина към нова стратегия през тази година, като се съсредоточи върху бизнеса си с ензими и обеща да реализира печалба след годините на загуби.

ArcticZymes постигна над двоен ръст на продажбите си през първото тримесечие, което се дължи основно на доставките ѝ, необходими за разработването на коронавирусни тестове. Това доведе до 52-процентно поскъпване на акциите ѝ на 23 април - най-голямото повишение, отчетено за ден през тази година.