Тръмп одобри изтеглянето на 9500 американски войници от Германия

Част от войските мога да бъдат пренасочени към Полша

09:24 | 1 юли 2020
Обновен: 09:24 | 1 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри предложението на американския министър на отбраната Марк Еспер да изтегли 9500 от близо 34 500 американски войници от Германия, заяви говорител на Пентагона, като не даде подробности за това кога трябва да започне изтеглянето и накъде ще бъдат пренасочени войските, пише Die Zeit.

Водещите американски сенатори от демократите и републиканците преди това се опитаха да предотвратят плановете на американския президент със закон.

"Изтеглянето на американските войски от Германия би било подарък за Русия - това е последното нещо, което трябва да направим", заяви бившият кандидат президент Мит Ромни. Демократите подчертаха, че американското присъствие в Германия е от взаимен интерес и оттеглянето няма да донесе на САЩ повече сигурност.

Пентагонът обаче обоснова решението, като заяви, че изтеглянето на войските укрепва НАТО и възпира Русия. Министърът на отбраната Еспер и председателят на Съвместните началници на щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк Мили обсъдиха плановете с Тръмп в понеделник. Той аргументира хода с обяснението, че Германия харчи твърде малко за отбрана и е несправедлива към САЩ в търговските отношения.

Според говорителя Пентагонът ще информира Конгреса през следващите седмици за подробностите. На среща с полския президент Анджей Дуда Тръмп посочи, че "вероятно" част от войниците, разположени в Германия, ще бъдат прехвърлени в Полша.

Ако войските действително бъдат преместени на изток, това може да изостри напрежението с Русия, заяви правителството в Берлин, което не успя да комуникира с американците изтеглянето, а единствено беше грубо информирано за тази стъпка.

Спорно е дали Тръмп може да използва средства от държавния бюджет за финансиране на изтеглянето на войските. За това му е необходимо одобрението на Конгреса. Докато се договори военният бюджет, все пак може да се наложи да се направят някои компромиси. Възможно е конгресмените да не освободят необходимите средства и по този начин да блокират или поне да усложнят плана на Тръмп.

По време на Студената война 250 хил. американски войници са били разположени в Западна Германия, за да се противопоставят на Съветския съюз. След падането на стената присъствието им се свива радикално. През 2000 г. само 70 хил. американски войници все още са били дислоцирани в Германия, 10 г. по-късно - 48 хил., а днес са останали малко под 35 хил. Това прави германският гарнизон втория най-важен за САЩ след японския.

Планираното сега частично изтегляне ще има икономически последици за засегнатите региони, например в провинция Рейнланд-Пфалц, Баден-Вюртемберг и Бавария.