Пауъл: Овладяването на пандемията е ключово за възстановяването на икономиката

Президентът на Фед заяви, че сега икономиката на САЩ се намира в нов етап, който носи много предизвикателства

21:46 | 30 юни 2020
Обновен: 21:46 | 30 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Президентът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Tasos Katopodis/Getty Images/Bloomberg
Президентът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Tasos Katopodis/Getty Images/Bloomberg

Президентът на Федералния резерв Джером Пауъл в своя реч пред Конгреса във вторник подчерта, че овладяването на пандемията от коронавируса е от ключово значение, докато американската икономика се възстановява от тежкия спад, съобщава Bloomberg.

“Навлязохме в нов и важен етап, като това се случи по-рано от очакваното“, заяви Пауъл пред Комисията по финансови услуги в Камарата на представителите на САЩ, докато носеше маска на лицето си. „Възстановяването на икономическата активност е добре дошло, но то носи със себе си нови предизвикателства, като е от изключително значение да се ограничава разпространението на коронавируса“, коментира Пауъл.

Някои градове в САЩ дават заден по отношение на разхлабването на мерките срещу пандемията заради ръста на новозаразените с Covid-19. Властите в Аризона издадоха заповед за затваряне на баровете, а в Ню Джърси се забранява храненето на закрити обществени пространства. Мащабните монетарни и фискални стимули бяха въведени, за да подкрепят икономиката на САЩ по време на пандемията. Но признаците, кризата може да продължи по-дълго, ще засилят исканията за повече помощ.

По време на изслушването конгресмените притиснаха финансовия министър Стивън Мнучин по отношение на държавната програма за подпомагане на малкия бизнес. Крайният срок за кандидатстване за заем по програмата Paycheck Protection е до вторник, като финансовият министър заяви, че неразпределените пари от фонда могат да бъдат пренасочени от Конгреса за ресторанти и хотели. „Секторът на пътуванията и свободното време бяха най-силно засегнати от коронавируса“, заяви Мнучин.

Фед намали лихвите до нулата и работи съвместно с Министерството на финансите за стартирането на девет програми за отпускането на спешни кредити, като се предвижда обхватът им да е широк – от общините до средния бизнес. Тези действия спомагат да поддържат ликвидна финансовата система в момент на стрес, което междувременно подкрепя ръстовете на борсите. Индексът Standart and Poors’s отчита ръст от близо 37% от март насам.