СЗО: Пандемията се ускорява в глобален мащаб

Все още дори не сме близо до края, заяви директорът на СЗО Теодорос Аданом Гебрейесус

13:05 | 30 юни 2020
Обновен: 13:05 | 30 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Директорът на Световната здравна организация Теодорос Аданом Гебрейесус. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Директорът на Световната здравна организация Теодорос Аданом Гебрейесус. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Коронавирусната пандемия се ускорява по света - много страни отчитат ръст на новозаразените, след като отново отвориха икономиките си, заяви директорът на Световната здравна организация Теодорос Аданом Гебрейесус, цитиран от BBC. 

“Въпреки че много страни постигнаха прогрес, в глобален мащаб пандемията всъщност се ускорява”, коментира Гебрейесус. “Всички ние искаме това да приключи. Всички ние искаме да продължим животите си, но тежката реалност е, че ситуацията не е дори близо до края”, добави той. 

Заразените с коронавирус по света вече надвишиха 10 милиона, а смъртните случаи са над 502 хиляди. 

“Някои страни сега отчитат увеличение на случаите на новозаразени, след като облекчиха мерките”, коментира ръководителят на СЗО. По негови думи по-голяма част от хората са уязвими, така че вирусът има много възможности за разпространение. 

САЩ са сред страните, в които инфекцията се възражда след отварянето на икономиката и облекчаването на мерките за голяма част от обществото. Новите случаи нарастват в няколко американски щата, включитело Флорида, Тексас и Калифорния, като страната поставя нови рекордни за новозаразени почти всеки ден. 

Според Гебрейесус от ключово значение за момента е продължаването на стратегията за широко тестване за заразени, идентифициране на уязвимите групи и подобряване на лечението на пациентите. 

“Най-лошото предстои”, тъй като много страни и национални лидери не са единни по отношение на начините за овладяване на пандемията, каза още директорът на СЗО. 

Миналата седмица  регионалният директор на СЗО д-р Ханс Хенри Клюге заяви, че опасността от възраждане на пандемията се превръща в реалност за Европа. Старият континент отчита седмичен ръст на новозаразените с коронавирус за пръв път от месеци насам след облекчаването на ограниченията срещу разпространението на заразата. 

В 11 страни, включително Швеция, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово, ускореното разпространение доведе до “много значително възраждане” на пандемията, заяви по-рано представителят на СЗО. Според него ако това не се има предвид, здравните системи “ще бъдат притиснати до ръба”. 

Междувременно ситуацията с коронавируса се изостри и в Сърбия след провеждането на избори в страната. Ръководителят на сръбския правителствен офис в Косово, говорителят на парламента и министърът на отбраната на страната обявиха, че са дали положителни тестове за коронавирус, като двама от тях присъстваха на събитието, с което беше отпразнувана победата на изборите заедно с президента Александър Вучич. Членове на избирателната комисия също са заразени, предаде вестник Novosti.

Новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 140 при направени рекордните 4524 PCR теста, сочат данните на Единния информационен портал.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 1; Бургас - 5; Варна - 6; Враца - 1; Кърджали - 4; Кюстендил - 4; Пазарджик - 9; Плевен - 3; Пловдив - 7; Разград - 2; Сливен - 3; Смолян - 60; София област - 3; София град - 21; Търговище - 1; Хасково - 2; Шумен – 8.

4831 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас. Към момента активните случаи са 2026. Излекуваните лица са 2582. От тях 74 са регистрирани през последните 24 часа.