M&A пазарът се сви наполовина до нивото от дълговата криза

Най-засегнат е американският пазар, а най-силно се представя пазарът в Азиатско-тихоокеанския регион

11:34 | 30 юни 2020
Обновен: 11:34 | 30 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Стойността на сделките по сливанията и придобиванията се свива с 50% през първата половина на годината на годишна база - най-ниското ниво след дълговата криза в еврозоната, тъй като пандемията замрази сключване на сделки в глобален мащаб, съобщава Bloomberg. 

Стойността на

Всеки регион беше засегнат от икономическото влияние на Covid-19, който обхвана пазарите през март и доведе до блокади в много страни. Ситуацията възпрепятства срещите лице в лице, ключови за пазара на сливания и придобивания. Сделки за малко над един трилион долара бяха обявени през тази година, което е най-ниското ниво за първата половина на година от 2012 г. насам, сочат данни на Bloomberg.

Америка е

Най-резки са спадовете в Америка, където стойността на сделките се свива със 69% през първото шесемесечие. Въпреки че всяка голяма индустрия беше засегната, финансовият сектор се представя по-добре от останалите. Той беше подкрепен от офертата на Aon Plc’s за Willis Towers Watson на стойност 30 милиарда долара и предложението на Morgan Stanley за придобиването на E*Trade Financial в сделка за 13 милиарда долара. 

В топ 3 на най-добрите консултанти за сделките в САЩ през 2020 г. са Morgan Stanley, Goldman Sachs и JPMorgan, сочат данните на Bloomberg.

Секторът на

Сделките в Европа, Близкия изток и Африка се понижават с 32%. Големите сделки, които помогнаха да се избегне по-значителен спад, включват тази между Thyssenkrupp, Advent International и Cinven на стойност 19 милиарда долара. 

Наскоро имаше и възобновяване на активността в Близкия изток, включително продажбите на Абу Даби на акции в мрежата му от газопроводи на стойност 10.1 милиарда долара. 

Goldman Sachs, JPMorgan и Rothschild са най-заетите консултанти на този пазар. 

Азия се

Азиатско-тихоокеанският регион се представя по-добре, като обемите на пазара на сливания и придобивания се понижават със само 7%, а повечето сектори отчитат по-малки спадове, отколкото в останалата част на света. 

Технологичната, медийната и телекомуникационна индустрия регистрират 13-процентен ръст, подкрепени от индийския милиардер Мукеш Амбани, които инвестира 15 милиарда долара във Facebook и KKR. 

Друга забележителна сделка беше продажбата на азиатския бизнес на Tesco за над 10 милиарда долара. 

Най-активните банки в региона са Morgan Stanley, HSBC и JPMorgan.