Компании обмислят раздяла с изоставащите си бизнеси след удара от Covid-19

Unilever смята да продаде подразделението си за чайове в сделка, която може да достигне 6.2 млрд. долара

11:28 | 29 юни 2020
Обновен: 12:42 | 29 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: James MacDonald/Bloomberg
Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Европейските компании насочват фокуса си към слабо представящите се бизнеси във времена, в които очакванията на инвеститорите за печалба вече са понижени заради коронавирусната пандемия, пише Bloomberg. 

На фона на ударената от Covid-19 икономика главните изпълнителни директори наемат инвестиционни банкери или започват вътрешни прегледи на състоянието на компаниите си, за да продадат неработещите бизнеси. 

Компаниите за частен капитал от KKR & Co. до Blackstone Group вече са започнали да работят по оферти за подразделението за чай на Unilever, като може да се стигне до сделка за над 5 милиарда паунда (6.2 милиарда долара), съобщиха пред Bloomberg запознати източници миналата седмица. 

Чайовете Lipton 

През януари гигантът за потребителски стоки започна стратегически преглед на бизнеса си, след като коронавирусът се разпространи в китайската провинция Хубей. Тогава главният изпълнителен директор на компанията Алън Джоуп определи бизнеса, който включва добре познати марки като Lipton и PG Tips, като “структурна тежест за растежа на Unilever”.

Nestle също обмисля продажба на своя бизнес с бутилирана вода, който включва марките Poland Spring и Pure Life. Отделът на компанията отчете най-слабото си представяне в световен мащаб от десетилетие през миналата година, най-вече по отношение на нейната единица в Северна Америка, което се дължи на нарастващата конкуренция, нискобюджетни брандове и съпротивата на потребителите към използването на пластмаса. 

Време за действие 

Не само големите потребителски компании искат да действат. Total и Solvay обмислят продажба на химическите си единици, твърдят запознати източници. AMS също може да премине към продажбата на звено на Osram Licht, след като придобиването на германската компания за осветление бъде напълно завършено, заяви служител на дружеството. 

Подобни ходове могат да се увеличат през втората половина на годината, тъй като компаниите търсят начин да заздравят балансите си и цените на акциите си на фона на пандемията. 

Някои компании се обръщат към инвеститорите за осигуряване на потребностите със свеж капитал. Нискобюджетният самолетен превозвач EasyJet набра около 419 милиона паунда при продажба на акции миналата седмица, докато производителят на автомобили Aston Martin Lagonda Global Holdings успя да набере около 150 милиона паунда.

„Общото настроение сред представителите на управленските бордове сега е, че бездействието не е опция“, заявява Рич Милс от Ernst & Young.

От онлайн проучване на консултантската компания сред над 1000 топ мениджъри става ясно, че близо една трета от компаниите са готови да увеличат предлаганите активи на пазара, за да се сдобият с повече средства, които да инвестират в бизнеса.