ЕС одобри оздравяването на Lufthansa

По-късно днес и акционерите на авикомпанията ще гласуват за спасителния пакет

11:36 | 25 юни 2020
Обновен: 11:36 | 25 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Lufthansa получи одобрение от Европейския съюз за укрепване на капиталовата си структура с 6 млрд. евро от страна на германското правителство. Това се случва часове преди акционерите да гласуват за спасителния пакет, който обаче ще намали дяловете им, съобщава Bloomberg.

Европейската комисия в изявление в четвъртък посочва, че планът на Германия да получи 20% дял в най-голямата европейска авиокомпания е в съответствие със строгите правила за държавната помощ. Одобрението на ЕС обхваща закупуването на акции на стойност 300 млн. евро, както и придобиване на мълчаливо участие до 5.7 милиарда евро общо.

Спасяването на Lufthansa от страна на германската държава изглежда, че преодоля още една пречка, след като най-големият акционер на авиокомпанията заяви, че ще гласува в подкрепа на спасителния пакет на извънредното събрание на акционерите по-късно в четвъртък. По-рано той критикуваше плана за оздравяване на компанията.

Одобрението на ЕС има строги условия, за да се гарантира, че помощта се връща бързо и Lufthansa не използва финансиране от данъкоплатците за разширяване на дейността си. Ryanair Holdings вече заплаши с правни действия срещу помощта, която според него несправедливо помага на Lufthansa спрямо други нейни конкуренти в Германия.

Одобрението от страна на Европейската комисия не обхваща кредитна гаранция в размер на 3 млрд. евро, която ЕС ще разгледа отделно.