Най-големият инвеститор в Lufthansa ще подкрепи сделката с правителството

Акциите на Lufthansa поевтиняха с около 45% от началото на тази година

23:22 | 24 юни 2020
Обновен: 23:27 | 24 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големият акционер на в германската авиокомпания Lufthansa заяви, че ще гласува в подкрепа на спасителния пакет от 9 милиарда евро (10 милиарда долара), съобщава Bloomberg.

Милиардерът милиардерът Хайнц Херман Тийле каза пред германската медия Frankfurter Allgemeine Zeitung, че ще подкрепи пакета на срещата на акционерите в четвъртък. По-рано той критикуваше спасителния пакет, заради който германското правителство придобива 20% дял в компанията.

„Ще гласувам в подкрепа на предложения план“, каза Тийле пред вестника в интервю, публикувано на сайта му в сряда.

С подкрепата на Тийле гласуването вероятно ще мине при подкрепа от две трети. Тъй като само 38% от акционерите на Lufthansa са се регистрирали за среща, делът от 15,5% от акциите на милиардера в компанията ще отговарят на 41% от гласовете.

Акциите на Lufthansa поевтиняха с около 45% от началото на тази година, след като коронавирусът принуди авиокомпаниите по целия свят да приземят самолетите си. Най-големият превозвач в Европа сега има пазарна оценка от около 4,8 милиарда долара - по-малко от една трета от богатството на Тийле.

Срещата на акционерите на Lufthansa започва в 12 ч. във Франкфурт. главния изпълнителен директор на Lufthansa Карстен Шпор ще се обърне към акционерите преди да даде думата за въпроси. Процесът може да отнеме няколко часа преди да се стигне до гласуване, а резултатите ще бъдат публикувани по-късно следобед.