Германският бизнес е все по-уверен в плавното възстановяване на икономиката

Въпреки това все още има несигурност заради риска от втора вълна на коронавируса

12:47 | 24 юни 2020
Обновен: 12:54 | 24 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бизнесът в Германия е все по-уверен, че милиардите евро държавна подкрепа и покачването на частните разходи ще спомогнат за възстановяването на икономиката през втората половина на тази година, съобщава Bloomberg.

Доверието сред анкетираните от института Ifo компании продължава да се подобрява през юни. Но все пак несигурността по отношение на това как ще се развие пандемията остава висока. Последното разпространение на коронавируса в голям месокомбинат показва колко бързо може да се увеличи броят на новозаразените, което доведе до повторни затваряния на бизнеси.

„Германският бизнес вижда светлина в тунела“, коментира президентът на Ifo Клеменс Фуест. „Очакванията за производството се покачиха драстично, но голяма част от компаниите все още оценяват сегашното си положение като лошо“, допълва той.

Индексът на Ifo за бизнес климата през май се покачва от 79.7 пункта до 86.2 пункта, което е над предварителните очаквания на анализаторите. Данните са съпътствани и от други индикации, че европейската икономика бавно се възстановява след поетапното разхлабване на ограничителните мерки. В сряда сутринта бяха публикувани данни, които показват, че бизнес доверието във Франция нараства.

Надеждите са, че икономическите стимули ще помогнат. Кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел този месец одобри план на стойност 130 млрд. евро, чиято цел е да се увеличи потреблението на домакинствата и да се засилят инвестициите.

Германската централна банка прогнозира, че инициативата ще подобри бизнес доверието, въпреки че очакванията са въздействието на стимулите да е слабо през второто тримесечие, когато икономиката на страната вероятно се е свила с близо 10%.

Въпреки че данните показват, че най-голямата икономика в Европа вече е преминала през най-лошото от коронакризата, все още има потенциални рискове и несигурността остава. Авиокомпанията Lufthansa планира да съкрати близо 11 хил. работни места само в Германия, а BMW се подготвя да извърши най-масовите съкращения на служители в компанията от над десет години.

Водещите икономически анализатори в Германия прогнозират, че икономиката на страната ще започне да се възстановява през лятото. Финансовият министър Олаф Шолц заяви в понеделник, че очаква БВП на страната да се върне до нивата от преди кризата до края на 2021 г. или началото на 2022 г.