Турският финансов министър: Икономиката ще се възстанови V-образно

Властите разичтат на банките, за да отпускат заеми на бизнеса и домакинствата

19:03 | 23 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турският министър на финансите Берат Албайрак заяви, че очаква V-образно възстановяване в икономиката, докато вътрешното търсене се подобрява, съобщава Bloomberg.

„Водещите индикатори от юни дават положителни сигнали за подобряване на икономиката“, каза Албайрак на заседанието на Асоциацията на турските банки в Истанбул. Министърът цитира подобряването на потребителското доверие, както и ръста в индекса на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността в страната.

Албайрак призова кредиторите да действат в съответствие с целите на правителството за развитие и да не дават приоритет на краткосрочната рентабилност. Той ги посъветва да ускорят преструктурирането на дълга.

Коронавирусната криза изтласка банките на Турция в светлината на прожекторите, като държавните кредитори по-специално играят ключова роля за стабилизиране на пазара и помагат на правителството да финансира бюджетния си дефицит. Властите разичтат на банките, за да отпускат заеми на бизнеса и домакинствата, за да избегнат паричните инжекции, които биха могли да влошат фискалните перспективи.

Трите най-големи държавни банки започнаха да предлагат ипотечни и потребителски кредити при лихви под нивата на инфлация. Над 100 хил. потребители са взели заеми по ипотечната кампания на държавните банки, започнала по-рано този месец, като общo са раздени заеми за около 25 милиарда лири (3,7 милиарда долара), заяви Албайрак.

Икономиката на Турция вероятно ще се свие с 11.1% през второто тримесечие, и съответно с 6.4% и 2.5% през третото и четвъртото тримесечие и може да нарасне с 4.6% през 2021 г., сочат последните резултати от проучване на Bloomberg News сред 22 икономисти, анкетирани в периода 12-17 юни.

Стимулирането на икономиката чрез кредити е политика, отдавна предпочитана от правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган. След опит за преврат през 2016 г. той създаде Фонда за гарантиране на кредити, чрез който компаниите имат достъп до заеми, по които гарант е правителството.