Френската централна банка: Големият корпоративен дълг създава системен риск

Рентабилността на банките може да пострада на фона на очакванията за задържане на ниските лихви за по-дълго време

17:45 | 23 юни 2020
Обновен: 18:13 | 23 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Френската централна банка: Големият корпоративен дълг създава системен риск

Рисковете във финансовата система на Франция достигат високи нива и се очаква да се повишат още, след като коронавирусът затвори икономиките и фирмите, които иначе са натоварени с много дългове, съобщава Bloomberg, цитирайки Френската централна банка.

Внезапният скок на корпоративния дълг излага фирмите на повишен риск, свързан с платежоспособността, което в последствие може да навреди на качеството на активите и рентабилността на банките, заяви централната банка на Франция в доклада си за финансовите рискове, който публикува два пъти годишно. В последния си доклад преди кризата институцията вече отбеляза сравнително високи нива на корпоративния дълг.

От централната банка обръщат внимание, че волатилността на пазарите може да се върне при несигурност по отношение на възстановяването и нарастване на проблемните кредити.

Рентабилността на банките пък може да пострада на фона на очакванията за задържане на ниските лихви за по-дълго време.

„Кризата изостря вече идентифицираните рискове, свързани с тенденцията за увеличаване на дълга на домакинствата и бизнеса във Франция“, казват от Френската централна банка.

За разлика от 2008 г., коефициентите за базовия капитал от първи ред CET1 на френските банки са на исторически високи нива, което им позволява да бъдат в силна позиция да поемат предстоящи загуби, свързани с проблеми по плащанията по кредитите, и да финансират икономическото възстановяване, смятат още от централната банка. Освен това отказът от дивиденти за годината и облекчените капиталови изисквания укрепва допълнително позициите им.

Предупрежденията подчертават дългосрочните рискове за икономиката на Франция от блокирането на икономиката и спешните действия за заливане на финансовата система с дълг. Правителството вече отпусна над 100 милиарда евро (113 милиарда долара) гаранции за заеми за бизнеса, което прави страната един от най-големите ползватели на тази мярка за стимулиране на икономиката.

„Контролът върху дълга на бизнеса, домакинствата и публичните финанси ще бъде решаваща цел, както на макроикономическо равнище, така и за финансовата стабилност“, заяви още централната банка на Франция.