СТО: Най-лошият сценарий за световната търговия може да бъде избегнат

Политическите решения са от решаващо значение за смекчаване на удара върху производството и търговията

15:49 | 23 юни 2020
Обновен: 15:49 | 23 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Световната търговска организация (СТО) смекчи песимизма си по отношение на перспективите за трансгранична търговия, като заяви, че най-лошият й сценарий за тази година вероятно ще бъде избегнат, но предупреди правителствата да обърнат внимание на оставащите икономически рискове, предаде Bloomberg.  

Световната търговия със стоки е намаляла с 3% през първото тримесечие и с 18.5% през второто, сочи ревизираната прогноза, публикувана във вторник на уебсайта на СТО.  

Предишната прогноза на СТО, публикувана в началото на април, даде широк диапазон за спада на търговията със стоки през тази година - с оптимистичен сценарий за свиване с 13% и песимистичен сценарий за спад от 32%, подобен на срива по време на Големия депресия.  

Въпреки че този диапазон на прогнозата остана непроменен, в доклада на СТО се казва, че песимистичният сценарий “изглежда по-малко вероятен, тъй като за него беше нужен по-рязък спад през първото и второто тримесечие“. 

„Тук има важен позитив: можеше да е много по-лошо“, каза в изявление генералният директор на СТО Роберто Азеведо.  

Спадът в

Спадът в глобалната търговия няма да отговори на най-песимистичния сценарий на Световната търговската организация. Графика: Bloomberg

„Политическите решения са от решаващо значение за смекчаване на продължаващия удар върху производството и търговията и те ще продължат да играят важна роля за определяне на темповете на икономическо възстановяване“, каза още той.  

СТО заяви, че световната търговия може да отбележи спад от 5% до 20% през следващата година, но този резултат далеч не е сигурен и зависи от това дали ще има втора вълна от огнища на Covid-19, по-слаб от очаквания икономически растеж или широко прилагане на търговски ограничения. 

„За да се възстановят производството и търговията през 2021 г., всички фискални, парични и търговски политики ще трябва да продължат да работят в една и съща посока“, каза Азеведо. 

СТО заяви, че транспортирането на контейнери се е възстановило частично през юни в сравнение с май, а търговските полети, които спаднаха със 74% между 5 януари и 18 април, са се възстановили с 58% оттогава до средата на юни.  

СТО заяви също, че по-голямата част от спада в БВП през първите две тримесечия е съсредоточен в сферата на услугите.  

Докато продажбите на автомобили в Китай се възстановяват с ръст от 5% на годишна база през май, след като спаднаха със 79% през февруари, продажбите на автомобили в Западна Европа и САЩ все още рязко намаляват през май, заяви СТО.