Германия засилва дискусиите около зелените политики преди да оглави Съвета на ЕС

Мисията на Берлин е да обвърже икономическото възстановяване от коронакризата с мерките срещу промените в климата

16:44 | 22 юни 2020
Обновен: 16:48 | 22 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Германският канцелр Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Германският канцелр Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия поставя на фокус необходимостта от съчетаването на възстановяването на икономиката на Европейския съюз с мерки за справяне с климатичните промени на фона на наближаващото й председателство на Съвета на ЕС, съобщава Bloomberg.

Министрите на околната среда на страните от ЕС ще обсъдят във вторник как Зелената сделка за постигане на климатична неутралност до 2050 г. ще спомогне за възстановяването на европейската икономика от последствията от разпространението на коронавируса. Германия ще представи своите приоритети за втората половина на тази година, преди да поеме председателството на Съвета.

Европейският възстановителен фонд на стойност 750 млрд. евро, който бе представен от Европейската комисия, е най-зеленият план за възстановяване на икономиката от последствията от коронавируса в света. От комисията предлагат използването на средствата от фонда да се обвърже с климатичните цели на блока. Междувременно Германия вероятно ще опита да обвърже възстановителния фонд с целите за климата на ЕС чрез по специфични цели. Например, Берлин ще изисква ясен ангажимент от страните членки на блока за изпълнението на поставените амбициозни цели за намаляване на вредните емисии.

Също така германското правителство ще се бори за приемането на европейски проектозакон, който да постави още по-високи цели за изпълнение по Зелената сделка. Ключовият момент в преговорите ще е в края на септември, когато ЕК ще представи резултатите от затягането на ЕС за намаляване на емисиите с между 50 и 55% до 2030 г. Сегашната цел е парниковите газове да се понижат с 40% спрямо нивата от 1990 г.

Резултатите от проучването може да предизвикат по-широки дебати относно поставянето на по-висока цена на въглерода в сектори, които са извън Европейската система за търговия с емисии, като това вече е сред целите на Германия.