Пауъл призова Конгреса да не оттегля прибързано подкрепата си

Икономиката тепърва започва да се възстановява, посочи гуверньорът на Фед

20:09 | 17 юни 2020
Обновен: 20:39 | 17 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer

Гуверньорът на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл призова Конгреса да не оттегля правителствената подкрепа за домакинствата и малките компании твърде бързо, съобщава Bloomberg. В САЩ тече засилен дебат дали има необходимост от удължаване на временните програми, предназначени да смекчат удара от пандемията. 

„Мисля, че би било проблем, ако Конгресът се оттегли от подкрепата, която предоставя, твърде бързо“, посочи Пауъл в сряда.

„Считам, че би било подходящо да помислим за продължаваща подкрепа за хората, които са останали без работа, както и за по-малките фирми, които се борят да оцелеят”, добави гуверньорът на централната банка. 

Пауъл отбеляза, че “икономиката тепърва започва да се възстановява” и определи като критична настоящата фаза. Той отново заяви готовност Фед да използва “всички налични инструменти”, за да подкрепи икономиката и домакинствата в коронакризата в рамките на изказване пред Конгреса.

В изказването си във вторник Паъул направи поредната сдържана оценка за икономиката на САЩ, като посочи, че ѝ предстои дълъг път, преди да се възстанови от щетите на коронавирусната пандемия. 

“Напоследък някои индикатори сочат за стабилизация, в някои сфери и скромно възстановяване на икономическата активност”, заяви Пауъл. Той обаче отбеляза, че нивата на производството и по отношение на заетостта остават далеч под предпандемичните си стойности. 

“Значителната несигурност остава по отношение на времето и здравината на възстановяването”, добави гуверньорът във вторник.