Потребителските разходи могат да ограничат удара върху френската икономика

Не вярвам във V-образното възстановяване, заяви обаче финансовият министър Бруно льо Мер

19:48 | 17 юни 2020
Обновен: 20:17 | 17 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Balint Porneczi
Снимка: Balint Porneczi

Френската икономика се свива по-малко от първоначалните очаквания и успява да възстанови по-бързо нивата на активност, сочат данни на националната статистическа агенция на страната Insee, предава Bloomberg. 

Потребителските разходи нарастват бързо, след като магазините отвориха на 11 май, като нивата им се възстановяват близо до обичайните, съобщават от агенцията. Insee също посочва, че услугите са били по-малко засегнати от първоначалните очаквания.

Потребителските разходи  

Подобрението в очакванията сигнализира, че дългосрочният удар на пандемията може да не е толкова суров за Франция. Това може да значи, че по-голяма част от компаниите ще останат жизнеспособни, което ще доведе до по-малко загуби на работни места. 

Ръстът на разходите на потребителите също предлага надежда за останалите страни, които позволяват на повече магазини да възобновят дейност. 

“Имаме икономическо възстановяване, което изглежда много ясно след средата на май, подкрепено от мерките за домакинствата и бизнеса”, заяви икономист на Insee.

Статистическата агенция ревизира очакванията си за спад на активността през март и април до 16% и 29%, спрямо предишните прогнози за понижения от  18% и 35%. През юни се очаква допълнително подобрение, като според агенцията спадът ще е от 12, а не от 22%. 

Insee също така преразгледа очакванията си за спада на брутния вътрешен продукт на Франция, като ги понижи до 17% спрямо предишните 20%. 

“Не вярвам във V-образното възстановяване във Франция, Европа или където и да е по света”, обяви по-рано в сряда френският финансов министър Бруно льо Мер. Според него причините за това са твърде силно влошената ситуация в глобален план и завръщането на коронавируса в някои китайски градове.