Най-големите производители на каучук трудно тръгват по пътя на възстановяването

Търсенето на каучукови изделия от автомобилните компании все още е слабо заради влиянието на пандемията

16:01 | 17 юни 2020
Обновен: 16:02 | 17 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големите производители на изделия от каучук в света вече се съвземат от най-лошото си тримесечие от над 10 години, но пътят на възстановяването изглежда ще е труден, съобщава Bloomberg.

Потребителското търсене за гумени ръкавици продължава да нараства. Но търсенето от страна на автомобилните компании, които традиционно са най-големият клиент в индустрията заради производството на гуми, все още е слабо. Междувременно отварянето на китайската икономика добавя оптимизъм, докато опасенията остават свързани с останалите пазари по света, включително и САЩ.

При фючърсните пазари през първото тримесечие на тази година цените на каучука спаднаха с 27%, което е най-големият срив от 2008 г. насам. Оттогава насам цените започнаха да се възстановяват и отчитат ръст от близо 14%.

„От друга страна, при физическите цени няма сериозни промени, тъй като няма достатъчно високо търсене от страна на предприятията за производство на гуми“, коментира Гу Дзиун, анализатор в Yutaka Shoji.

“Цените не могат да се покачват повече, защото няма търсене“, обяснява той. По думите му много заводи за производство на каучук, включително и тези, които доставят изделия за големи производители на гуми като Goodyear и Bridgestone, не са способни да правят физически продажби и са принудени да доставят на пазара на фючърси.

Заради високата несигурност големи производители на каучук като Тайланд, Индонезия и Малайзия се справят по различни начини със ситуацията. Тайланд е избрал да използва повече каучук като съставка за направата на пътища. Индонезия твърди, че търсенето от Китай помага, но общият износ все още се понижава и възстановяването няма да бъде факт до края на тази година. От друга страна, Малайзия възлага големи надежди на гумените ръкавици, които да се окажат спасителят на индустрията.

Очаква се топ производителят да изнесе около 3.7 милиона тона каучук тази година, което е с 5% по-малко от 2019 г.

За каучуковата промишленост на Малайзия прогнозите са за ръст с 6.5% в сравнение с 2019 г. до 33 милиарда ринггита (7,7 милиарда долара). Очаква се износът на каучукови ръкавици от страната да се покачи с 15% през тази година, увеличавайки по този начин пазарният дял на Малайзия на този пазар от 62% до 65%.