Пауъл: Все още има несигурност по отношение на възстановяването

Пълното възстановяване е малко вероятно, докато обществото не се увери, че пандемията е овладяна, заяви гуверньорът на Фед

18:09 | 16 юни 2020
Обновен: 18:19 | 16 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл направи поредната сдържана оценка за икономиката на САЩ, като посочи, че ѝ предстои дълъг път, преди да се възстанови от щетите на коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg. 

“Напоследък някои индикатори сочат за стабилизация, в някои сфери и скромно възстановяване на икономическата активност”, заяви Пауъл във вторник. Той обаче отбеляза, че нивата на производството и по отношение на заетостта остават далеч под предпандемичните си стойности. 

“Значителната несигурност остава по отношение на времето и здравината на възстановяването”, отбеляза Пауъл. 

Междувременно данните за продажбите на дребно в САЩ отчетоха нарастване с рекорден темп през май, като надвишиха повече от два пъти очакванията на икономистите. 

Продажбите се повишават със 17.7% на месечна база - най-високият ръст от началото на водене на статистиката през 1992 г., следвайки спад от 14.7% през април, сочат данни на търговското министерство на САЩ. Средните очаквания на допитани от Bloomberg икономисти бяха за ръст от 8.4%.

Докладът за работните места в САЩ за май също се оказа изненадващо силен. 

Индустриалното производство в САЩ обаче нараства по-слабо от очакванията за май след рекордния спад за предходния месец, показаха още данни от вторник. 

„Голяма част от икономическата несигурност се дължи на несигурността за пътя на болестта и ефектите от мерките за нейното овладяване“, отбеляза Пауъл. "Докато обществото не се увери, че пандемията е овладяна, пълно възстановяване е малко вероятно", заяви той.