Нарастват запасите от памук заради спада в потреблението

Памукът е изправен и срещу засилена конкуренция от синтетични влакна като полиестер

22:01 | 16 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: David Gray/Bloomberg
Снимка: David Gray/Bloomberg

Производителите на памук са изправени пред нарастващи запаси, тъй като купувачите се връщат в магазините бавно, заплашвайки да спрат възстановяването на цените от най-ниските им нива от десетилетие, пише Bloomberg.   

Компании като Hennes & Mauritz се борят да възстановяват предпандемичните нива на продажбите, а собственикът на Men's Wearhouse и Jos. A. Bank обмисля защита срещу фалит. 

Продажбите на дребно в Китай през май спаднаха повече, отколкото прогнозираха анализаторите. Това илюстрира предизвикателството купувачите да се върнат в магазините, когато икономиките се отворят отново.  

Министерството на земеделието на САЩ миналата седмица намали прогнозата си за световно потребление през 2020-2021 г. с 1,8% и повиши прогнозата си за световните запаси за август 2021 г. до втората най-голяма от поне 1960 г. насам. 

Фючърсите върху памука в Ню Йорк нараснаха с 26% от началото на април, задвижвани до голяма степен от китайските покупки, тъй като най-големият вносител в света спазва първа фаза от търговската си сделка с Вашингтон. Според анализаторите този краткосрочен тласък вероятно ще избледнее.

Докато икономиката в Китай, най-големият потребител на памук, продължава да се измъква от резкия спад през май, надеждността на индустрията на фона на бавното потребителско търсене подчертава нестабилността на възстановяването.  

Търговия на дребно  

Продажбите на H&M през първата половина на юни са намалели с 30% спрямо година по-рано. Собственикът на Victoria's Secret заяви, че ще затвори 251 магазина, J.C. Penney  също ще затвори магазини. Ascena Retail Group, собственикът на веригите за облекло Ann Taylor и Lane Bryant, заяви в края на май, че човекопотокът е по-малък от обикновено в магазините, които е отворил повторно.  

“Въпреки че стоковото потребление неминуемо ще се възстанови, когато се премахнат блокировките, връщането към предпандемичните модели на потребление ще отнеме повече време, защото потребителите остават предпазливи ”, каза в доклад Каролин Бейн, главен икономист по стокови анализи в Лондон.  

Памукът е изправен и срещу засилена конкуренция от синтетични влакна като полиестер, произведени по-евтино заради спада в цената на суровия петрол по-рано тази година.  

„Конкуренцията от полиестер затруднява ситуацията“, каза икономистът Джон Девайн.  

„Но основният проблем пред търсенето е макроикономическата ситуация. Цялостната активност е бавна, потребителите се притесняват, а търговците са във финансови проблеми. Това не е здравословна среда за поръчки на текстил".