Оскарите през 2021 г. се отлагат с два месеца заради пандемията

Така създателите на филми ще имат време да завършат проектите си

09:09 | 16 юни 2020
Обновен: 09:09 | 16 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Tim Boyle/Bloomberg News
Снимка: Tim Boyle/Bloomberg News

Връчването на наградите "Оскар" през следващата година ще бъде отложено с два месеца заради коронавирусната пандемия, пише Die Zeit.

Организаторите на събитието съобщават, че церемонията ще се състои на 25 април 2021 г. вместо на 28 февруари. Отсрочката е с цел да се даде повече време на създателите на филми да приключат текущите си проекти в условията на пандемия.

Филмите не трябва да се представят в кината преди 31 декември тази година, а преди 28 февруари следващата година. Филмовите дейци не следва да бъдат „наказвани“ за нещо, за което не носят отговорност. Те получиха повече възможност да прояват гъвкавост и да завършат филмите си.

Пандемията наруши графиците на много филмови студия. Повечето продукции бяха спрени, кината по света бяха затворени. Здравната криза възпрепятства снимачните процеси.

Филмовата академия вече обяви, че предстоящата церемония по награждаването ще включва и филми, които не са били представяни по кината, а само в платформите за стрийминг услуги. Обичайно един филм трябва да бъде презентиран в кино в Лос Анджелис най-малко седем последователни дни като предпоставка да бъде включен в номинация.

Оскарите се приемат като най-значимите филмови отличия в света. При раздаването на призовете през 2020 г. южнокорейският игрален филм "Паразит" беше първият неанглоезичен, който спечели „Оскар“ за най-добър филм. Той бе награден и за най-добър международен филм, за най-добра режисура и най-добър оригинален сценарий.