100 хил. работни места в германската автоиндустрия са застрашени заради кризата

С по-мащабен пакет стимули в страната могат да се продадат още 300 хил. автомобила

19:30 | 15 юни 2020
Обновен: 19:35 | 15 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската синдикална организация IG Metall се опасява, че много компании в автомобилния сектор в страната ще обявят фалит въпреки широкообхватната финансова помощ за справяне с кризата, а експерти прогнозират, че 100 хил. работни места в бранша са застрашени, пише Die Zeit.

Според профсъюза фалитите са по-вероятни главно сред доставчиците в областта. Тяхно актуално проучване отчита, че над 80 000 служители в 270 компании са изложени на висок риск от обявяване на несъстоятелност. „Броят им се увеличава", информира директорът на IG Metall Йорг Хофман пред Tagesspiegel.

Хофман призова за по-нататъшни икономически стимули, ако настоящият пакет от 130 милиарда евро се окаже неефективен. „Наблюдаваме тежка световна икономическа криза, която никога не сме изпитвали досега“, допълни той.

Според него, ако пакетът стимули с добре разработена концепция не се приложи мащабно, през есента предстоят допълнителни разговори какъв друг подход предстои да се предприеме.

Автомобилния експерт Фердинанд Дуденхьофер също така превижда германската автомобилна индустрия да премине от системата на частична безработица във вълната на съкращения. От януари до края на май в местните предприятия са създадени малко под 1,2 милиона автомобила - с 44% по-малко в сравнение с предходната година.

Тъй като търсенето в Европа, Африка и Южна Америка остава слабо, Дуденхьофер прогнозира автомобилното производството в Германия да свие с 26% до 3,4 милиона автомобила за цялата година, което би бил най-сериозният спад от 1974 г.

По думите на експерти кризата в Германия ще коства 100 000 работни места в автомобилната индустрия и дейността на доставчиците. Пакетът с икономически стимули на федералното правителство почти не дава тласък на индустрията, тъй като насърчава единствено пазара на електромобили.

Фактът, че Германската социалдемократическа партия възпрепятства възможността за премии за покупка на автомобили със съвременните двигатели с вътрешно горене, е основна пречка за германските производители и доставчици на автомобили. С голям пакет стимули те биха могли да произведат и продадат още 300 000 автомобила в Германия.

Според директора на IG-Metall Хофман федералното правителство трябва да направи повече, за да насочи дейността в автомобилната индустрия към бъдеще с ниски въглеродни емисии. 90% от работните места в сферата все още ще зависят от двигателите с вътрешно горене.