Първите ваксини срещу Covid-19 може да не предпазват от заразяване

Над 130 ваксини за превенция на болестта са в процес на разработване

21:28 | 15 юни 2020
Обновен: 21:31 | 15 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Camilo Freedman/Bloomberg
Снимка: Camilo Freedman/Bloomberg

Отчаяното търсене на начин за предпазване на икономиите от срив заради тежестта на Covid-19 може да означава примиряване с ваксина, с която хората не се разболяват или умират, но не са предпазени от заразяване, пише Bloomberg.  

Въпреки че крайната цел е заличаването на вируса, ранните ваксини може да имат ограничена ефективност, смята Робин Шаток, преподавател от Imperial College London, ръководещ разработването на експериментална ваксина.  

„Това защита от инфекция ли е? Защита срещу болест? Защита срещу тежка болест? Напълно възможно е ваксина, която предпазва само от тежка болест, да бъде много полезна", каза Шаток.  

Докато страните се измъкват предпазливо от затворените икономики, лидерите търсят превантивна мярка като път към връщане към предпандемичния живот. Ваксините от малко известни компании като китайската CanSino Biologics и гиганти като Pfizer и AstraZeneca се разработват с милиарди долари.  

Поне една от най-бързо развиващите се експериментални ваксини вече премина към тестове върху хора, след като показа влияние върху тежко заболяване при животни, но в по-малка степен показа влияние върху инфекция.  

Експертите твърдят, че такъв продукт вероятно ще бъде широко използван, ако бъде одобрен, докато на пазара не излезе по-ефективна версия.  

„Ваксините трябва да предпазват от болести, а не непременно от заразяване“, коментира Денис Бъртън, имунолог и изследовател на ваксини в Scripps Research в Ла Хоя, Калифорния.  

Податливост 

Има обаче някои недостатъци. Въпреки че притежават потенциала да спасят човешки животи, такива ваксини могат да доведат до удовлетворение в уморените от затворени икономики страни, заяви Майкъл Кинч, експерт по разработване на лекарства и асоцииран заместник-ректор във Вашингтонския университет в Сейнт Луис. 

„Предполагам, че в деня, в който някой се имунизира, той ще реши, че вече може да се върне към нормалното и всичко ще бъде наред. Но няма да осъзнава непременно, че все още може да бъде податлив на инфекция“, обясни Кинч.  

Вече се смята, че Covid-19 се разпространява от хора без симптоми и ваксината, която предотвратява симптомите, може да създаде още по-голям брой от тях.  

Ваксините са сред най-ефективните оръжия срещу инфекциозни заболявания и предотвратяват до 3 милиона смъртни случаи годишно според Световната здравна организация. 

Но все пак само някои ваксини, ако има изобщо такива, са 100% ефективни при всички хора, които се имунизират.  

Например около 3% от хората, които се ваксинират срещу морбили, развиват лека форма на болестта и могат да я предадат на други. 

130 ваксини 

В опитите си да се изправят срещу бързо нарастваща заплаха, разработчиците на ваксини се обръщат към технологии, които никога не са били използвани успешно при хората. Над 130 ваксини за превенция на Covid-19 са в процес на разработване по данни на Световната здравна организация.  

Идеята за използване на несъвършени ваксини и терапии е "добре", каза Кинч. „Това е просто практичност. И може впоследствие да заменим тези с по-съвършени. Но никога няма да има истински съвършена ваксина", добави той.