Европейските субсидии за електромобили могат да облагодетелстват Китай

Южна Корея има преднина на пазара на батерии в Статия континент, но на него тепърва навлиза и китайската CATL

14:27 | 15 юни 2020
Обновен: 14:32 | 15 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Акциите на компаниите, произвеждащи електромобили и батерии за тях, се представят добре. Инвеститорите обаче трябва да преценят ситуацията още веднъж, преди да направят залога си, пише The Wall Street Journal.

С пазарна капитализация от 173 милиарда долара Tesla не изостава много от най-високо оценения производител на автомобили в света - Toyota, чиято капитализация е в размер на 203 милиарда долара. Капитализацията на стартъпа за електрически камиони Nicola за кратко надмина тази на Ford миналата седмица, въпреки че компанията все още не генерира приходи.

Не е изненадващо, че компаниите, които произвждат батерии за електромобили, също отчитат ръст в цените на акциите си. Книжата на корейската Samsung SDI и китайската Contemporary Amperex Technology (CATL) са поскъпнали с около 50% тази година, докато тези на LG Chem - с 35%. 

Регулациите са основната причина. По-строгите стандарти за въглеродни емисии в Европейския съюз влязоха в сила в началото на 2020 г., което означава, че производителите трябва да заложат на повече екелтромобили. 

Продажбите на електрически превозни средства през първите четири месеца на 2020 г. са се увеличили с 56% спрямо година по-рано, сочат данни на Nomura. Те бяха ударени през април от пандемията, но въпреки това успяха да се представят по-добре от тези на по-широкия автомобилен пазар. Държави като Франция и Германия повишават своите субсидии за електромобили като част от икономическите си стимули.

Ситуацията обаче не е толкова положителна в Китай - най-големият пазар на електромобили за миналата година. Продажбите на електрически превозни средства през първите пет месеца са намалели там с 39% спрямо предходната година, което е по-висок спад от този на общия автомобилен пазар в размер на 23%. 

Продажбите на електромобили се понижиха с 24% в Китай през миналия месец, въпреки че общите продажбите на автомобили успяха да нараснат с 15% след овладяването на пандемията в по-голямата част от страната. 

Това донякъде се дължи на намалението в държавните субсидии за закупуване на електромобили през миналата година. Нови потенциални стимули на правителството могат да бъдат насочени към увеличаване на продажбите на бензинови автомобили, които все още съставляват по-голямата част от пазара.

Понастоящем корейските производители на батерии доминират на европейския пазар, така че те могат да се справят по-добре от китайските. Конкуренцията обаче може да се изостри, тъй като китайските производители като CATL вече навлизат на европейския пазар. CATL се превърна в най-големият производител на батерии за електромобили в света.

Общото търсене на електромобили зависи до голяма степен от пътя на глобалното икономическо възстановяване, който е много несигурен. Инвеститорите могат да решат да изчакат, преди да заложат на компании от сектора, имайки се предвид бързото поскъпване на акциите им.