Пхенян: САЩ отслабват надеждите за денуклеаризация на Корейския полуостров

Властта в Северна Корея обяви, че не вижда полза от обвързване с администрацията на Тръмп

12:50 | 12 юни 2020
Обновен: 12:50 | 12 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Северна Корея обвини САЩ, че не са спазили направените обещания на историческата среща между лидера на азиатската страна Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп преди две години. От Пхенян отбелязват, че администрацията на Тръмп е превърнала мечтата за мир в „мрачен кошмар“ и че са отслабили надеждите за денуклеаризация на Корейския полуостров, съобщава Bloomberg.

Външният министър на Северна Корея Ри Сон Гуон коментира, че САЩ не са спазили дадените обещания по време на срещата на 12-ти юни 2018 г. между лидерите на двете страни. Той отбелязва, че Северна Корея не вижда полза от обвързване с Вашингтон.

„Нищо не е по-лицемерно от празното обещание“, заяви Ри, цитиран от Корейската централна новинарска агенция. По думите през последните две години САЩ са показали, че целят „изолацията и задушаването“ на Северна Корея.

„Крайната цел на Северна Корея е да изгради по-надеждна сила, за постигне пълна отбранителна способност от дългосрочните военни заплахи от Вашингтон“, заяви Ри.

Първата среща на върха между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп доведе до съставянето на обща декларация с няколко основни точки. Двамата лидери се подписаха за нормализиране на отношенията между САЩ и Северна Корея, слагането на официалния на Корейската война от 1950-53 г., както и да се работи за пълната денуклеаризация на Корейския полуостров.

Въпреки че Ким Чен Ун и Тръмп са се срещали два пъти оттогава досега, двете страни остават в силно обтегнати отношения и все още не са постигнали съгласие по отношение на процеса по денуклеаризация. Тръмп настоява севернокорейският лидер да се откаже от ядрените оръжия преди Вашингтон да разхлаби санкциите срещу Пхенян, които притискат икономиката на азиатската държава.

Междувременно Северна Корея охлади отношенията си с Южна Корея. През тази седмица Пхенян прекъсна комуникационните си връзки със Сеул. Северна Корея обвинява Южна Корея, че допуска враждебни действия, като не е попречила на южнокорейски активисти против режима в Пхенян да разпространят листовки с критики към Ким Чен Ун през границата.