Just Eat Takeaway купува американския конкурент Grubhub за 7,3 млрд. долара

По този начин компанията ще влезе на пазара в САЩ, докато бизнеса с доставка на храна е във възход заради пандемията

08:48 | 11 юни 2020
Обновен: 08:48 | 11 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската компания за онлайн поръчка на храна Just Eat Takeaway NV сключи сделка за придобиването на базираната в САЩ Grubhub за 7.3 млрд. долара, съобщава Bloomberg. По този начин ще се създаде една от най-големите компании за доставка на храна в света, докато потребителите в бранша се увеличават заради коронавирусната пандемия.

Базираната в Амстердам Just Eat Takeaway обяви, че ще плати 75.15 долара на акция за Grubhub. Акциите на Grubhub поскъпват с над 4%, докато цената на книжата на европейската компания се понижава с близо 13%.

Grubhub ще пусне платформата на Just Eat Takeaway на американския пазар, което ще разшири присъствието на групата извън Европа, като тя вече присъства в Австралия, Бразилия и Канада. Джитсе Гроен, нидерландският милиардер, който е създал Takeaway праз 2000 г., се стреми да разшири компанията през последната година. Преди по-малко от два месеца Takeaway получи антитръстово одобрение от Великобритания за сделката за 8 млрд. долара за придобиването на Just Eat.

Анализаторите от дълго време твърдяха, че нерентабилният модел при доставката на храна не е устойчив и поради това очакваха консолидация в сектора. Най-големият акционер в Grubhub – Caledonia Investments Plc, изрази одобрението си за сделката. „Сделката идва в добър момента, а и цената е добра. Това дава още един важен инструмент на Just Eat Takeaway за ръст на печалбата, а и е победа срещу Uber“, коментира Уил Вайкърс, съпредседател на подразделението по инвестиции в базираната в Сидни фирма, която притежава акции и в купувача.

Uber също бе в преговори за придобиването на Grubhub. За Uber неуспешния опит да сключи сделка с Grubhub означава пречка за изпълнението на плана ѝ за увеличение на приходите и излизане на печалба при бизнеса с доставка на храна.