Danske Bank е докладвана за манипулация на пазара

Банката призна, че защитата ѝ срещу подобни нарушения е недостатъчна

16:34 | 10 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансовият регулатор на Дания докладва Danske Bank пред полицията за нарушаване на разпоредбите, предназначени да защитят инвеститорите от пазарни манипулации, предаде Bloomberg.  

Най-голямата датска банка рутинно e сключвала споразумения за покупка или продажба на финансови инструменти, които всъщност не са променяли собствеността върху ценните книжа, съобщи в сряда органът за финансов надзор.

„Danske Bank очевидно няма достатъчен надзор върху търговията си с финансови инструменти“, каза регулаторът. Danske призна, че процесите ѝ за защита срещу подобни нарушения са недостатъчни.  

Главният директор по спазването на изискванията Филип Волот заяви, че през миналата година банката е започнала да коригира пропуските в мониторинга и системите си. 

„Така наречените противоположни сделки се дължат на недостатъчни процедури и ние въведохме нови такива, предназначени да предотвратят повторение на нещо подобно“, каза Волот. „Не сме виждали индикации за умишлено нарушение или каквато и да е вреда за клиентите или участниците на пазара“, добави той.  

Danske е сред четири банки, на които финансовият регулатор нареди през декември да подобрят надзора върху пазарните сделки.  

Регулаторът посочи тогава, че банките не са следили систематично комуникацията, водеща до поръчки от клиенти, а са проверявали само телефонни записи и имейли, когато има твърдо подозрение за пазарни злоупотреби.