Харвард предлага ранно пенсиониране на персонала, за да намали разходите

Университетът е изправен пред недостиг на приходи от 1,2 млрд. долара

20:51 | 9 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Харвардският университет моли служителите да обмислят серия от доброволни мерки, включително ранно пенсиониране, отказване от почивка и намаляване на работното време, тъй като е изправен пред недостиг на приходи от 1,2 милиарда долара за две академични години, предава Bloomberg.  

Университетът от “Бръшляновата лига” също така удължава изплащането на заплатите и обезщетенията след 28 юни на пряко наети служители и договорно наети работници, чиято работа е спряна заради пандемията, заяви във вторник изпълнителният вицепрезидент Кейти Лапп.  

Служителите, които отговарят на условията и се пенсионират предсрочно, получават заплата в продължение на още една година. Вариантът за ваканция позволява на постоянните служители да използват натрупаните си отпуски, за да помогнат за намаляване на разходите за своите отдели. По програмата за работното време персоналът може да съкрати времето си от 10% до 50% за минимум два месеца, ако ръководителят им одобри. 

Университетите като Харвард се опитват да намерят начин да възобновят учебните часове през есенния семестър, онлайн или на живо, на фона на притеснения от втора вълна на пандемията. 

Американските университети са изправени пред икономически натиск в случай, че по-малко студенти решат да се запишат и съответно намалеят внесените такси за обучение. Може да има загуби на приходи и от стаи и пансиони, ако студентите не могат да се върнат в кампуса.   

„Все още не сме взели решение дали да върнем студентите в университета или не“, заяви президентът на “Харвард” Лорънс Бакоу миналата седмица в интервю за Bloomberg Television. „Опитваме се да забавим това възможно най-много“, каза още той.